(0)

Ramt

e-bok


Den unge bankassistent Kamillas trygge tilvĂŠrelse skrider fuldstĂŠndig sammen, da hendes arbejdsplads udsĂŠttes for et rĂžveri. Ingen kommer noget til, og rĂžveren fanges hurtigt. Men hvordan kommer Kamilla videre med sit liv?

En rÄkold martsaften bryder en mand ind i en bank for at vÊre klar til morgendagens nÞje planlagte kup. NÊste morgen cykler en ung bankassistent af sted pÄ arbejde. Udenfor skinner forÄrssolen. Indenfor venter en bankrÞver.

De 15 dramatiske minutter rÞveriet varer, vender op og ned pÄ hele Kamillas liv. Det var hende, som fik pistolen for tindingen, og som blev rÞverens hovedgidsel. LÊnge efter at bankrÞveren er anholdt, bliver oplevelsen ved med at forfÞlge hende. Angsten gÞr hende hudlÞs over for omverdenen og for samvÊret med andre mennesker. De samme billeder bliver ved med at kÞre inde i Kamilla. Hun vil ud af det mareridt, men hvordan klipper man filmen over og lever videre med stumperne?

Hun gennemtrumfer et mĂžde med bankrĂžveren i fĂŠngslet for at forsĂžge at afmystificere monsteret i hovedet.

Den danske forfatter Iben Melbye (f. 1943) er uddannet bibliotekar fra Norges biblioteksskole og har studeret kultursociologi ved KÞbenhavns Universitet. Melbye fik sin litterÊre debut i 1975 med bÞrnebogen "Uro i LammekÞbing", der samtidig er det fÞrste bind i serien om Skorpionklubben. Hun startede ud med at skrive bÞrnebÞger, men har siden udgivet bÄde ungdoms- og voksenbÞger.

I mange Ă„r var forfatteren aktiv i bestyrelser i Dansk Forfatterforening, i bestyrelsen i PEN og i Retspolitisk Forening.

Bogen er ikke blot en case, men fremtrÊder som en meget velkomponeret roman med en sproglig Þkonomi, hvor hvert ord synes vejet pÄ en guldvÊgt.

Virtuost bevÊger den sig pÄ knivens Êg mellem forbryder og offer og undgÄr letkÞbte forklaringer. Derfor sÊtter den sig i lÊseren som en lang eftersmag af eftertÊnksomhed.

(Eva Glistrup, Berlingske)

"Iben Melbye er nysgerrig som en borebille, god til at lytte, mÊrke og begribe og fordÞjer sÄ, med stor empati, det essentielle. Dermed bliver denne bog, som hendes Þvrige, fx "Elskede Anne" (1982) og "Moonie" (1988) overbevisende autentisk, et produkt, der placerer sig et udefinerligt sted mellem socialdokumentarismen og den psykologiske roman."

(Ida Koch, PsykologNyt)

"Kamillas tanker og reaktioner er realistisk og fĂžlsomt beskrevet. Bogen er let at lĂŠse med korte sĂŠtninger og et sprog med en snert trivi (
) For modne piger fra ca.15 Ă„r."

(Elisabeth Bennetsen, LektĂžrudtalelse)