(8)

Rapport fra Stutthof

ljudbok och e-bok


Martin Nielsen fortĂŠller om sine grufulde oplevelser i den tyske koncentrationslejr Stutthof, som han blev sendt til sammen med en rĂŠkke andre kommunister under Anden Verdenskrig. Da samarbejdspolitikken brĂžd sammen, beordrede tyskerne dĂždsstraf for sabotĂžrer, og Martin Nielsen faldt som kommunistisk politiker ind under den kategori.

"Rapport fra Stutthof" beskriver nÞgternt og intenst Martin Nielsen og hans lidelsesfÊllers vilkÄr i udryddelseslejren, hvor de blev udsat for umenneskelige grusomheder og ydmygelser, mens de ventede pÄ at dÞ.

Martin Nielsen (1900-1962) var en dansk kommunist, modstandsmand, forfatter, journalist og redaktÞr for "Arbejderbladet" og "Land og Folk". Han sad i Folketinget fra 1939-1950, men blev i 1941 fÊngslet sammen med en rÊkke andre fremtrÊdende danske kommunister. Han sad bÄde fanget i Vestre FÊngsel, HorserÞdlejren og Gestapos fÊngsel. Senere sendte nazisterne ham til den frygtede koncentrationslejr Stutthof i Tyskland, hvor han gennemgik forfÊrdelige lidelser i halvandet Är, indtil befrielsen endelig kom, og han i sommeren 1945 kunne vende hjem til Danmark igen. Martin Nielsen har skrevet flere bÞger om sine oplevelser som fange i en koncentrationslejr og om alt det, der fulgte efter befrielsen.


UpplÀsare: JÞrgen Weel
LĂ€ngd: