(3)

Rebecca

e-bok


"I nat drÞmte jeg, at jeg kom tilbage til Manderley." SÄdan Äbner romanen Rebecca der i tilbageblik fortÊller historien om en navnlÞs kvinde og hendes mand Maxim de Winter og deres voldsomme oplevelser pÄ familiegodset Manderley.

Ægteparret de Winter rejser rundt i Europa fra det ene gode hotel til det nĂŠste, og lever tilsyneladende en tilvĂŠrelse pĂ„ livets solside. Men de plages af fortiden og erindringen om de begivenheder der har fĂžrt frem til at Manderleys undergang.

Det hele begynder ellers godt. Maxim de Winter opholder sig i Monte Carlo og stifter bekendtskab sin kommende hustru der er i den velhavende amerikaner mrs. Van Hoppers fÞlge. Efter kun ganske kort tid frier han til hende, og hun slÄr til. Han tager hende med tilbage til sit familiegods, men en mÞrk skygge hÊnger over de nygifte og godset: Maxims fÞrste hustru, Rebecca, er dÞd i en drukneulykke Äret fÞr, og hendes Änd hjemsÞger godset. Maxims nye hustru kÊmper for leve op til sin forgÊnger, men hun bliver af godsets ansatte vejet og fundet for let, og snart begynder hun at tvivle pÄ Maxims kÊrlighed. Elsker han ikke i virkeligheden sin fÞrste hustru lidt for meget?

Daphne du Maurier (1907-1989) blev fÞdt ind i en kreativ familie, hvor forÊldrene var skuespillere, onklen redaktÞr og bedstefaderen forfatter. Den kreative miljÞ var dermed en del af du Mauriers verden. Efter lÊsning af debutromanen The Loving Spirit (1931), kurtiserer lÞjtnanten Frederick Browning hende og de to gifter sig i 1932 og fÄr i alt tre bÞrn sammen.

Du Maurier skrev 29 romaner og noveller, der spĂŠnder fra alt fra gotiske fortĂŠllinger, biografier, historisk fiktion til skuespil og science fiction. Som et af 1900-tallets mest betydningsfulde arvtagere til den gotiske litteratur, er du Maurier isĂŠr kendt for romanen Rebecca fra 1938 og novellen Fuglene fra 1952, der begge er filmatiseret af Alfred Hitchcock. I England sammenlignes hun med Karen Blixens gotiske fortĂŠllinger, der ligesom du Maurier kredser om det romantiske 1800-tal.

Den gotiske litteratur opstÄr i England allerede i midten af 1700-tallet og er kendetegnet ved sin interesse for det uforklarlige og fÞlelsesfulde. Gotikken er sÄledes et opgÞr med oplysningstidens rationelle forklaringsbehov og sÊtter isÊr rÊdslen og mystikken i centrum. Det er disse trÊk, som du Maurier trÊkker pÄ i sine bedste fortÊllinger.