(62)

Rejseholdets historie - Begyndelsen (1:6)

ljudbok


Rejseholdet var oprindeligt en enhed af efterforskere, der skulle hjÊlpe politikredsene med opklaring af gÄrdbrande, men hurtigt blev afdelingen kendt i offentligheden som en eliteenhed, man satte ind, nÄr det lokale politi stod over for sÊrligt vanskelige drabssager.

Rejseholdets fÞrste store drabssag var mordet pÄ den 22-Ärige Marie SÞrensen, der fandt sted i HjortshÞj uden for Aarhus i 1902. Her blev Rejseholdet sat ind efter stor kritik af det lokale politiarbejde, som mange mente var behÊftet med fejl.

Hele forlÞbet har flere paralleller til sagen om den 17-Ärige Emilie Meng, der i 2016 forsvandt efter en bytur og senere blev fundet drÊbt. Her har det lokale politi ogsÄ fÄet kritik for efterforskningen, og en udlÞber af sagen er, at der i det nye politiforlig nu er afsat penge til at oprette et nyt rejsehold af drabsefterforskere.

I dette afsnit undersĂžger vi, hvad der gik forud for oprettelsen af Rejseholdet i 1927 og hvordan afdelingen udviklede sig frem til 2. verdenskrig.

Rejseholdets Historie er en ny podcast-serie, der fortĂŠller historien om det legendariske Rejsehold, der blev grundlagt i 1927 og nedlagt i 2002.

Afdelingen blev oprindelig grundlagt som en rejsende enhed, der skulle hjÊlpe det lokale politi med at opklare de mange gÄrdbrande, der hÊrgede i provinsen.

Det fÞrste rejsehold, der bestod af en leder og otte mand, nÞjedes dog ikke med at efterforske gÄrdbrande. Hurtigt blev de kendt i offentligheden som et elitekorps, man satte ind, nÄr de lokale politikredse stod over for komplicerede drabssager.

LĂžbende fik afdelingen nye opgaver, efterhĂ„nden som nye kriminalitetsformer kom til. I 1960erne kom der fokus pĂ„ Ăžkonomisk kriminalitet og da narkoen – og den medfĂžlgende narkokriminalitet – kom til landet i 70erne og 80erne, blev narko-efterforskningen afdelingens mest krĂŠvende og ressourcetunge afdeling.

I podcast-serien kan du mĂžde tidligere efterforskere, der fortĂŠller historien om en legendarisk afdeling i dansk politi.

Serien er produceret af MoxStory og Frederik Strand.

StudievĂŠrt: Julie Giese

Reporter: Steffen Walton

Medvirkende: Frederik Strand og Per Kanding, Peter Skaarup