(0)

Ren formativ evaluering i skolen

e-bok


Denne bog er isĂŠr skrevet for lĂŠrere og lĂŠrerstuderende. Vi Ăžnsker at dele nogle tanker om ren formativ evaluering, som kan gĂžre arbejdet som lĂŠrer mindre tidskrĂŠvende samtidig med, at eleverne lĂŠrer bedre, mere og med mindst mulig stress.

Evaluering og isÊr mÄden, evalueringen gÞres pÄ, er af enorm betydning for elevernes lÊring. Det er bogens hovedpointe, at formativ og summativ evaluering skal holdes sÄ adskilt som muligt. Mens summativ evaluering bruges til at vurdere, om den Þnskede lÊring er opfyldt, bruges formativ evaluering til at stÞtte lÊringen, mens den sker og videre frem.

Feedback i form af begrundelsen for en karakter er noget andet end feedback, som eleven bÄde skal tage til sig og anvende videre i lÊringsprocessen. SidstnÊvnte er netop formativ evaluering og kan sikres ved mindre arbejdsindsats fra lÊrerens side. Dermed burde den rene formative brug af evaluering vÊre attraktiv for bÄde elever og lÊrere, men her er vi oppe imod en lang tradition for uhensigtsmÊssig sammenblanding af formativ og summativ brug af evaluering i uddannelsessystemet.

‘Ren formativ evaluering’ i skolen udfordrer denne tradition og giver konkrete bud pĂ„ forskningsbaserede og veldokumenterede alternativer til den eksisterende evalueringspraksis, som kan Ăžge lĂŠringen og mindske arbejdspresset for bĂ„de lĂŠrere og elever i grundskolen og gymnasiet.