(5)

Renias dagbog: En holocaust-dagbog

ljudbok


En teenagepiges rystende og autentiske fremstilling af livet i skyggen af Anden Verdenskrigs rĂŠdsler.

Med sin bÄde poetiske og temperamentsfulde pen beskriver Renia krig, kÊrlighed og livet, mens det leves, under stadig vanskeligere og mere brutale forhold.

Renia bliver fÞdt i Polen i 1924 og vokser op i en velstÄende og kunstnerisk jÞdisk familie. Under krigen bliver dagbogen hendes nÊrmeste fortrolige, og med hendes veludviklede sans for livets omskiftelighed trÊder omgangskreds, skoleliv og familie tydeligt frem i den. Og ikke mindst krigens trussel, som rykker nÊrmere og nÊrmere. Hun er en talentfuld forfatter, der tilfÞrer dagbogen talrige smukke digte, mange af dem kÊrlighedsdigte. For mens krigen raser, forelsker hun sig stormende i en ung mand: Zygmunt Schwarzer.

Den 30. juli 1942 henrettes Renia pÄ Äben gade, blot 18 Är gammel. Nazisterne havde fÄet et anonymt tip om, at hun holdt sig skjult pÄ et loft for at undgÄ at blive deporteret til en koncentrationslejr.

Forud for Renias dÞd faldt dagbogen i kÊrestens hÊnder, og i det sidste stÊrke indlÊg beskriver han, hvordan hun blev fundet og henrettet. BÄde han og Renias mor og sÞster overlevede krigen og emigrerede til USA. Dagbogen fulgte med og blev i mange Är opbevaret i en bankboks uden at blive lÊst. FÞrst i 2016 blev dagbogen udgivet pÄ polsk, i 2019 pÄ engelsk, og nu bliver den endelig tilgÊngelig for et dansk publikum.

Gennem dagbogen bliver en historisk periode, der ikke mÄ glemmes, vakt til live igen.


UpplÀsare: Githa Lehrmann
LĂ€ngd: