(1)

Runot, Lyhyet kertomukset

e-bok


Aleksis Kiven "Runot, lyhyet kertomukset" sisÀltÀÀ nimensÀkin mukaisesti runoja ja kertomuksia. Kansalliskirjailijamme runot ja kertomukset ovat jÀÀneet pienemmÀlle huomiolle kuin Kiven nÀytelmÀt ja romaani.

Osa kokoelman runoista on julkaistu alun perin kirjallisissa aikakauslehdissÀ.

"Runot, lyhyet kertomukset" sisÀltÀÀ muun muassa Kiven kauniin, kuolemaa kÀsittelevÀn kertomuksen "Eriika".

"Yö nyt siivillÀnsÀ peittÀÀ maan, mutta suloiset on kesÀyön siivet; hellÀsti, lÀpinÀyttÀvinÀ vÀikkyyvÀt he laaksoissa pienien ruusuen pÀÀllÀ juotellen heitÀ kasteen hopea-helmillÀ. Peijais-talossa kaikki rauhassa lepÀÀvÀt, rauha ihana ympÀri sen tienoissa on; ei liiku pihlajoissa lehtikÀn."

Aleksis Kivi (1834–1872) oli suomalainen kirjailija. HĂ€ntĂ€ pidetÀÀn yleisesti yhtenĂ€ merkittĂ€vimmistĂ€ suomalaisista kirjailijoista. HĂ€net tunnetaan erityisesti romaanista "SeitsemĂ€n veljestĂ€" sekĂ€ nĂ€ytelmĂ€stĂ€ "Nummisuutarit".

Kiven on arvioitu olleen myös ensimmÀinen suomalainen ammattikirjailija. HÀn kirjoitti nÀytelmien ja yhden romaanin lisÀksi myös lyhyempiÀ kertomuksia.

Kivi joutui elÀmÀnsÀ loppuvuosina Lapinlahden mielisairaalaan. HÀnellÀ diagnosoitiin krooninen melankolia. Kivi kuoli sairastelun jÀlkeen vain 38-vuotiaana.