(29)

Ruuhkavuosi

ljudbok och e-bok


Vuoden pÀÀprojektit: Gradu ja ura. Talo. Vauva.

Kolmekymppinen Minna on kyllÀstynyt pÀÀmÀÀrÀttömÀÀn pÀtkÀelÀmÀÀnsÀ. HÀn antaa itselleen vuoden aikaa panna elÀmÀnsÀ kuntoon. Apuna on tehokas ajanhallintakalenteri Dont't Worry.

Minna joutuu kuitenkin karvaasti huomaamaan, ettei yritysmaailmasta kaikille elÀmÀnalueille vyörynyttÀ tehokkuusajattelua pysty soveltamaan Àitiyteen. Silti hÀn yrittÀÀ. Ruuhkavuosi on viihdyttÀvÀ ja vauhdikas kertomus nykynaisen itselleen asettamien kunnianhimoisten tavoitteiden ja arkirealismin törmÀÀmisestÀ. Romaani kuvaa sÀÀlimÀttÀ mutta silti empaattisesti nuoren vÀsyvÀn Àidin joskus jopa absurdilta tuntuvia ajatuskulkuja. Ruuhkavuosi on Pauliina Suden (s. 1968) esikoisteos.

Pauliina Susi (s. 1968) on monipuolinen kirjailija, joka on kirjoittanut dekkareita ja muuta proosaa sekÀ tietokirjan yksityisetsivistÀ. HÀn on voittanut Vuoden johtolanka -palkinnon ensimmÀisellÀ Leia Laine -sarjan romaanillaan Takaikkuna (2015), joka kÀsittelee verkkorikollisuutta ja teknologian pimeÀÀ puolta. Lukijat ja kriitikot ovat ihastuneet myös hÀnen cozy crime -sarjaansa Tuulia Rajasta, yksityisetsivÀksi heittÀytyvÀstÀ lentoemÀnnÀstÀ, joka ratkoo rivakasti rikoksia ja ihmissuhdepulmiaan.

Karoliina Niskanen (s. 1987) valmistui nÀyttelijÀksi Teatterikorkeakoulusta ja on työskennellyt niin nÀyttelijÀnÀ kuin ohjaajana. HÀn on julkaissut musiikkia useilla levy-yhtiöillÀ ja kirjoittanut rap-lyriikkaa. HÀn on myös suosittu ÀÀnikirjojen lukija.

Niskasen esikoisromaani Tilhi (2020) sai kipinÀnsÀ nuorisoteatterille kirjoitetusta nÀytelmÀstÀ ja työskentelystÀ laitosnuorten parissa. RikkinÀistÀ lapsuutta ja vanhemmuuden haasteita kÀsittelevÀ teos valittiin ilmestymisvuonnaan Tiiliskivi-palkintoehdokkaaksi. KevÀÀllÀ 2023 ilmestyi Niskasen toinen romaani Muamo. Romaanissa kahden erilaisen Àidin, karjalaisen evakon ja ylÀluokkaisen ruotsalaisnaisen, tarinat kietoutuvat toisiinsa sodan varjoissa.