(1)

Samerne - et urfolk i nord

e-bok


I mange Ärhundreder blev samerne betragtet som et tilbagestÄende mindretal i bÄde Norge, Sverige, Finland og Rusland, hvor dette Êldgamle folkefÊrd hÞrer til. Da man i anden halvdel af det 20. Ärhundrede imidlertid begyndte at anerkende samerne som et folk, der skal have samme rettigheder og beskyttelse som andre, begyndte udviklingen at vende. Dengang var samernes kultur og levevis dog allerede under hÄrdt pres fra majoriteten i de lande, de levede i.

Henning Asp-Poulsens bog fortÊller om samernes historie, kultur og levevis, og hvilken plads de har i de lande, de lever i. Den viser, hvor forskellige deres rettigheder og vilkÄr er i henholdsvis Norge, Sverige, Finland og Rusland og sÊtter fokus pÄ samernes fremtid og overlevelsesmulighederne for deres enestÄende kultur og sprog.

Henning Asp-Poulsen (1933 - 2005) var en dansk forfatter. FÞr sin forfatterkarriere arbejdede han som folkeskolelÊrer i 25 Är indtil han i 1986 debuterede med romanen "Sig det ikke til nogen". Siden skrev og udgav han en rÊkke bÄde fag- og skÞnlitterÊre bÞger, bÞrnebÞger og skuespil, ligesom han var en flittig skribent af kronikker og debatindlÊg. Asp-Poulsen oprettede forlaget Bellis, hvor han redigerede og udgav andres manuskripter. I lÞbet af sin karriere modtog han flere gange rejselegater, som han brugte til at rejse op nord for polarcirklen, hvor han blandt andet skrev om livet nord for trÊgrÊnsen i bogen "Samerne. Et urfolk i nord" fra 2004.