(0)

Sandhed med Modification. Med forord og efterord af Hans Hertel

e-bok


Hans Egede Schack var berÞmt i 1800-tallets Danmark for sine progressive liberalistiske ideer, som blandt andet kom til udtryk i romanen "Phantasterne". Inden sin dÞd arbejdede Hans Egede Schack pÄ endnu en roman, som pÄ grund af hans svigtende helbred aldrig blev fÊrdig. "Sandhed med modificationer" er senere blevet efterredigeret af Hans Hertel og fremstÄr som en eminent samfundsskildring og udtryk for forfatterens banebrydende ideer.

Hans Egede Schack, 1820-1859, dansk forfatter og politiker. I det forholdsvis lille forfatterskab stĂ„r vĂŠrket "Phantasterne" (1857) frem som hovedvĂŠrket – den fĂžrste "liberalistiske roman" i dansk litteratur og en af frontlĂžberen i en litterĂŠr strĂžmning ved det 19. Ă„rhundredes midte. Et gennembrud i forstĂ„elsen af vĂŠrket blev opnĂ„et ved at betragte det i lyset af den politisk engagerede forfatters liberalistiske idealer, som han havde fremlagt dem i sine ikke-litterĂŠre meningstilkendegivelser.

Hans Hertel (f. 1939) er uddannet mag.art. i komparativ litteraturhistorie og var i mange Är professor i nordisk historie ved KÞbenhavns Universitet. Han har skrevet litteraturklummer for Dagbladet Information og vÊret medarbejder pÄ Politiken. Hans Hertel har blandt andet skrevet bÞger om Georg Brandes, romanproblemer og forlag.