(7)

Saxos Danmarkshistorie - bind 1

ljudbok


Lydbogsudgave af fĂžrste bind af storvĂŠrket fra den danske middelalder i nyoversĂŠttelse ved Peter Zeeberg i et levende og nutidigt dansk, som viser Saxos fortĂŠllekunst i al sin pragt. Blodige heltesagn, muntre anekdoter og bevĂŠgende kĂŠrlighedshistorier fletter sig sammen i den store beretning om danskernes vej fra hedenskab til kristendom.

Saxos Danmarkshistorie er storvĂŠrket fra den danske middelalder. FĂ„ bĂžger har haft stĂžrre betydning for dansk litteratur og kunst, og for dansk selvopfattelse. Med Peter Zeebergs elegante, nudanske oversĂŠttelse bliver det tydeligt, hvorfor Saxos vĂŠrk har vundet stor popularitet - fortidens mytiske og historiske skikkelser trĂŠder levende frem i Saxos beretning om danskernes magtkampe, krige og kĂŠrlighedseventyr.

FÞrste til niende bog rummer hele den danske sagnhistorie frem til den historiske tids begyndelse. Fra Dan til Gorm den Gamle. Her findes sagn om mennesker og guder, om kong Skjold og Rolf Krake og om Balder, HÞder og Odin. Vi hÞrer om den snu Amled, der hÊvner sin far, om den gamle kong Vermund og hans slÞve sÞn Uffe, der vÄgner til dÄd og redder landet, om Frode Fredegod og om kÊmpen Starkad med den faste, gammeldags moral. Her finder vi ogsÄ den tragiske kÊrlighedshistorie om Hagbard og Signe og fortÊllingerne om den store viking Regner Lodbrog.

Tiende bog begynder i vikingetiden med Harald BlÄtand og kristendommens indfÞrelse og vÊrket slutter i sekstende bog med Pommerns underkastelse i 1180'erne. Det er en bevÊget tid med store erobringer og blodige borgerkrige. Vi hÞrer om mordet pÄ Knud den Hellige i Albani Kirke i Odense og Knud Lavard i Haraldsted Skov. Centralt stÄr kampene mellem Sven, Knud og Valdemar, der ender med at Knud Lavards sÞn, Valdemar den Store, stÄr tilbage som enekonge. I den sidste del frem til vÊrkets slutning i Saxos egen tid er biskop Absalon fortÊllingens absolutte centrum, ikke mindst skildret som den store hÊrfÞrer i kampene mod venderne.