(0)

Schalburgkorpset - historien om korpset og dets medlemmer 1943-45

ljudbok


Schalburgkorpset – historien om korpset og dets medlemmer 1943-45

Schalburgkorpset er blevet synonym med terroren under besĂŠttelsen og har givet navn til "schalburgtagen" – besĂŠttelsesmagtens hĂŠvnaktioner mod modstandsbevĂŠgelsens sabotage. Korpset var forhadt af befolkningen allerede fra den fĂžrste levetid. PĂ„ grund af forbindelsen til de danske nazister og den tyske besĂŠttelsesmagt, pĂ„ grund af de talrige brutale sammenstĂžd med befolkningen og fordi Schalburgkorpsets medlemmer var danskere!

I denne bog fÄr vi for fÞrste gang den samlede fremstilling om Schalburgkorpset og dets medlemmer.

Vi fÞlger korpset fra dets grundlÊggelse i 1943 til nedlÊggelsen i forÄret 1945. Det er historien om, hvordan den tyske besÊttelsesmagt med Werner Best i spidsen kom pÄ kollisionskurs med den danske ledelse af Schalburgkorpset, anfÞrt af den tidligere kommandant for Frikorps Danmark, Knud BÞrge Martinsen, og hvordan korpset blev skubbet ind i den begyndende tyske terror fra vinteren 1944. Specialuddannede tyske og danske enheder tog sig af selve udfÞrelsen af sprÊngninger, tortur og drab, men det var afdelinger inden for Schalburgkorpset, som stod for rekrutteringen af mange af gerningsmÊndene samt for udvÊlgelsen og opsporingen af ofrene.

Bogen fortÊller ogsÄ historien om de menige medlemmer, de godt 1000 socialt deklasserede unge mÊnd, som lod sig hverve til Schalburgkorpset. Vi fÞlger pÄ baggrund af et stort statistisk materiale suppleret med interviews, schalburgmÊndene fra skole- og barndomstiden, gennem indmeldelsen og tiden i korpset til retsopgÞret efter befrielsen, som gjorde schalburgmÊndene til nogle af de hÄrdest dÞmte danskere fra besÊttelsestiden.

Andreas Monrad Pedersen (f. 1967) er uddannet historiker og gymnasielektor. Han har udgivet flere historiske bĂžger om besĂŠttelsestiden samt enkelte fiktive romaner.


UpplÀsare: Steen VedersÞ
LĂ€ngd: