(0)

Seksualitet og samfund i Herman Bangs romaner

e-bok


”Seksualdriften spiller en dominerende rolle i Bangs forfatterskab. Det kan ikke blot forklares ud fra forfatterens personlige problematik, hans homoseksualitet, for driften er et generelt problem i samtidens litteratur, bĂ„de den danske og den vesteuropĂŠiske i al almindelighed. Seksualiteten er selvfĂžlgelig en biologisk drift, men dens udtryksformer og dens liv i psyken indskrives, fra den trĂŠder ind i verdenen, i en specifik samfundsformation, hvor produktionsmĂ„den og de ideologiske forestillinger programmerer individerne.”

Herman Bang er en af den danske litteraturs allerstĂžrste skikkelser, og ikke mindst hans skildring af seksualitet er med til at sikre ham en helt sĂŠrlig plads i litteraturhistorien.

I bogen ”Seksualitet og samfund i Herman Bangs romaner”, som udkom fĂžrste gang i 1973, diskuterer Claus Secher de beskrivelser og analyser af seksualitet i det danske samfund, som man finder i Herman Bangs romaner. Bogen handler bĂ„de om, hvad der har inspireret Herman Bang i hans virke som forfatter, men kaster ogsĂ„ et blik pĂ„ hvordan han har inspireret andre forfattere.

Claus Secher (f. 1946) er forfatter og litteraturhistoriker. Han er uddannet ved KÞbenhavns Universitet og stÄr blandt andet bag bÞger om bÄde amerikansk, jÞdisk og dansk litteratur.