(0)

September

e-bok


RÞde Fane har taget arbejde hos gamle Pedersen, der er udÞdelig til sin 111 Ärs fÞdselsdag. Her mÞder han farmerkonen Vera Tynsset, og de indleder en affÊre drevet af et stÊrkt erotisk begÊr. KÊrligheden mellem de to er stÊrk, men da Veras mand opdager forholdet, mÄ fortÊllingen nÞdvendigvis ende i tragedie.

'September' er den tredje bog om nybyggerne i Alberta og blev udgivet i Norge i 1939. Med skarpt satirisk pen tegner Sandemose i 'September' et portrÊt af et dansk nybyggersamfund i Canada og deres importerede Jantementalitet. Romanen udspiller sig i Ärene under fÞrste verdenskrig, og de interne magtkampe i det lille samfund kan pÄ mange mÄder ses som en spejling af det samtidige storpolitiske spil.

Aksel Sandemose (1899-1965) var en dansk-norsk forfatter og essayist. Mest kendt er han for sin roman 'En flygtning krydser sit spor' (1933), hvori han introducerede Janteloven, som det smÄborgerlige provinssamfunds uskrevne regler om indordnende opfÞrsel.

I et hovedvÊrk af Sandemose udtaler en af karakterne, at "Det eneste, der er vÊrd at skrive om, er mord og kÊrlighed." og netop undersÞgelsen af menneskets drifter og irrationelle skyggesider, er da ogsÄ ofte central i Sandemoses eget forfatterskab, der har isÊr jalousidrama og mord som tilbagevendende motiver.