(5)

Skyggen fra Berlin

ljudbok


I 1939 flygtede Jonathan Lichtensteins far, Hans, fra det nazistiske Berlin med den allersidste Kindertransport. Det var en organiseret redningsindsats for overvejende jÞdiske bÞrn, som blev fragtet med tog ud af et Tyskland pÄ randen af krig.

Hans var 12 Är og vidste pÄ det tidspunkt ikke, at han aldrig skulle vende tilbage til sin jÞdiske familie. Han endte alene i England, hvor han senere uddannede sig til lÊge og blev gift. Jonathan og hans sÞskende voksede op pÄ landet i efterkrigstidens Wales. En skygge syntes at fÞlge dem: farens oplevelser og traumer fra barndommen, som aldrig blev nÊvnt.

Flugten fra Berlin og nazismens grusomheder satte sig dybe spor i Hans’ handlinger. Hans excentriske og af og til direkte livsfarlige vĂŠremĂ„de formĂžrkede bĂžrnenes barndom. I Hans’ alderdom tager han og Jonathan pĂ„ en rejse, der er den omvendte af turen med Kindertransporten, for at opsĂžge og konfrontere fortidens spĂžgelser. Her vĂŠkkes mellemkrigsĂ„renes brogede Berlin til live. Det bliver en bĂ„de nĂždvendig og smertelig tur, hvor far og sĂžn kommer tĂŠttere pĂ„ hinanden og pĂ„ en fĂŠlles forstĂ„else af skyggens dybe mĂžrke.

SKYGGEN FRA BERLIN er en bevÊgende dokumentarisk fortÊlling, der tager livtag med et af de helt store eksistentielle spÞrgsmÄl i det 20. Ärhundrede: Hvordan kan man leve videre i skyggen af Anden Verdenskrigs umenneskelige rÊdsel?


UpplÀsare: Paul Becker
LĂ€ngd: