(0)

Sodoma og Europa

ljudbok


En bacille er sluppet lÞs i Europa. Dem der smittes af den, oplever meningslÞshed, en mangel pÄ retning, og en fÞlelse af, at apokalypsen nÊrmer sig. Europa er dÞende.

Den sĂ„kaldte eurobacille er det gennemgĂ„ende motiv i den fransk-tyske digter og forfatter Yvan Golls tre romaner: “Eurobacillen” fra 1927, “Ned med Europa” fra 1928, og “Sodoma og Berlin” fra 1929. Her er mellemkrigstidens apati, vanvid og kaos i fokus.

Men hvorfor er Europa og dets gamle kultur ved at dĂž? Og skal man som personligt modsvar lĂŠne sig tilbage og nyde forfaldet, hengive sig til dekadencen? Og er bĂžgerne en satire over samtiden, eller en profeti over fremtiden?

Lyt med, nÄr vi sammen med oversÊtter Adam Poulsen taler om en vild Europa-triologi, der kun for nyligt er blevet genopdaget og udgivet pÄ dansk.

BrĂŠndende BĂžger

Litteraturen skal tage chancer for, at den kan forandre verden. Fra Dante som opfinder Helvede til Harry Potters genfortrylning af verden – over Yahya Hassans eksplosive digte og Suzanne BrĂžggers angreb pĂ„ kernefamilien, til 1984’s klaustrofobiske overvĂ„gningsverden og fatwaen mod Salman Rushdie. Lyt med, nĂ„r oprĂžrske gĂŠster lĂŠser og taler om de BrĂŠndende BĂžger.

Jacob Nielsen er tidligere radiovÊrt ved 24Syv, hvor han har vÊret vÊrt pÄ og produceret radio- og podcastserierne 'BrÊndende bÞger', "min litterÊre pornosamling', 'Den syvende statsmagt', 'Verdens lÊngste Tour-optakt' og 'Frankrig Rundt'. Jacob har desuden en bachelor-grad i litteraturvidenskab fra KÞbenhavns Universitet.