(0)

Soldaterhjerte - En samtale om kammerater i krig

ljudbok


Krig kan handle om mange forskellige ting. Magt, storpolitik og religiÞse spÊndinger. Men krig handler ogsÄ om mennesker. I krig skal der bruges soldater, og hver og en af dem er et menneske af kÞd og blod.

Nogle soldater bliver tvunget i krig, andre melder sig frivilligt. Men de har det til fÊlles, at krigen kommer til at sÊtte et varigt aftryk pÄ deres tilvÊrelse. Alt det grufulde i de blodige slag, men ogsÄ alt det smukke i det fÊllesskab, de har vÊret en del af.

Hvad gĂžr det egentlig ved os mennesker at vĂŠre i krig? Det har journalist og forfatter Emil Arenholt MosekjĂŠr sat sig for at undersĂžge. Og han har et rigtig godt personligt afsĂŠt for at undersĂžge netop det emne. Han er nemlig selv veteran som tidligere udsendt til Afghanistan.

De oplevelser, han selv fik som udsendt soldat trÊkker han flittigt pÄ i den bog, han nu har skrevet. Men han gÞr meget mere end det. Emil Arenholt MosekjÊr har brugt flere Är pÄ at rejse rundt i hele verden og tale med veteraner fra forskellige krige.

Det gĂžr han i et forsĂžg pĂ„ at forstĂ„. Blandt andet sĂžger han svar pĂ„, hvorfor der virker til at vĂŠre et sĂŠrligt bĂ„nd mellem tidligere udsendte – om de sĂ„ har vĂŠret i Normandiet i 1945, i Vietnam i 1960’erne eller 70’erne, i Afghanistan som forfatteren selv – eller i Ukraine for ganske nylig.

Emil MosekjÊr er netop gÊst i dette afsnit af NÊste side, der handler om hvad det er for et sÊrligt bÄnd der knyttes soldater imellem.

VĂŠrt: Tommy Heisz

GĂŠst: Emil MosekjĂŠr

Klip: Andreas Lindinger Saxild

RedaktĂžr: Andreas Lindinger Saxild

Livshistorier, sande beretninger og videnskabelige nybrud. Forfattere af fagbĂžger har virkeligheden mellem hĂŠnderne. De fortĂŠller om den verden, vi lever i pĂ„ godt og ondt – om det smukke og forunderlige og om det, der fĂ„r os til at grĂŠde og vĂŠmmes. I en rĂŠkke samtaler mĂžder Tommy Heisz forfattere, hvis bĂžger giver os et sĂŠrligt indblik i virkeligheden og gĂžr det muligt for os at forstĂ„ verden bedre.

Tommy Heisz (f. 1975) er forfatter og journalist. Han har skrevet en lang rĂŠkke bĂžger om vidt forskellige historiske emner, blandt andet "DĂždens Ă„rsag" (2020), som han har udgivet i samarbejde med professor i retsmedicin Markil Gregersen.


UpplÀsare: Tommy Heisz
LĂ€ngd: