(0)

Som floder mod havet

e-bok


"Han gik frem til hende og strÞg en hÄnd Þmt over hendes hÄr. Hun lod ham gÞre det, mens der spillede et lille smil omkring hendes mund. Han lod hÄnden gÄ sÞgende nedad hendes runde, blÞde skuldre og ned mod hendes bryst. SÄ greb hun fat i hans hÄnd og lÞftede den op over natkjolekanten, slap den og sagde:

- Nu skal du ikke spille ung, Bengt. Det klĂŠder dig ikke. Du ved, at jeg ikke har lyst til den slags ting. Husk, at jeg har fĂždt dig seks bĂžrn.

Hans ansigt blev flammerĂždt, og han stod og var flov som en skoledreng, der lige var taget i et eller andet tyveri."

"Som floder mod havet" handler om en stor kÞbmandsfamilie, og hvordan det kan gÄ menneskene, nÄr de fÞlger deres drifter og tilbÞjeligheder uden at indrette sig efter de moralske og etiske love, der mÄ vÊre, for at et samfund kan bestÄ. Bogen fÞlger de enkelte familiemedlemmers liv og tegner samtidig et skarpt billede af deres komplicerede indbyrdes forhold, der ikke blot er prÊget af kÊrlighed og sammenhold, men ogsÄ af kampen om at tage sig bedre ud end de andre og at fÄ opfyldt sine egne Þnsker, selv hvis det er pÄ bekostning af de andres.

Bogen udkom fĂžrste gang i 1944.

Nils Nilsson (1897-1980) var en svensk-dansk forfatter, der skrev pĂ„ dansk. Som ung arbejdede han i en svensk kulmine, men i 1918 flyttede han til KĂžbenhavn og kĂžbte en cigarbutik pĂ„ Vesterbro. Han debuterede som forfatter i 1931 med romanen "Mellem mĂžrke mure", der handler om arbejdslĂžsheden i KĂžbenhavn i 1920’erne og starten af 1930’erne. Bogen blev fulgt op af en lang rĂŠkke romaner om arbejderklassens vilkĂ„r i samtiden. Nils Nilssons forfatterskab blev belĂžnnet med flere legater herunder Sophus MichaĂ«lis’ Legat og Herman Bangs Mindelegat.