(35)

Someri - Jatkosodan saaritaistelu

ljudbok


Varhain heinÀkuun 8. pÀivÀn aamuna 1942 ItÀmeren punalippuinen laivasto aloitti maihinnousun suomalaisten hallussa olleelle strategisesti tÀrkeÀlle Somerin linnakesaarelle.

Alivoimaiset suomalaisjoukot puolustivat saarta upottaen lÀhietÀisyydeltÀ lukuisia Neuvostoliiton aluksia sekÀ taistelemalla mies miestÀ vastaan jo maihin pÀÀsseitÀ merijalkavÀen joukkoja vastaan. Yön hÀmÀrÀssÀ alkanut kamppailu paisui aamun valjetessa uusiin mittasuhteisiin. Lopulta Somerista taistelivat saarella olleiden joukkojen lisÀksi lÀhes koko Suomen laivasto tukenaan useita saksalaisaluksia ja Neuvostoliiton ItÀmeren laivasto kymmenien alusten voimin. Molempien osapuolien ilmavoimat olivat myös paikalla.

KestettyÀÀn 36 rajua tuntia, taistelu pÀÀttyi suomalaisten tÀydelliseen voittoon. Menestyksen avaimia olivat paitsi lannistumaton taistelutahto, myös johtaminen, rohkeat ja hÀikÀilemÀttömÀt yksittÀistaistelijat ja kaikkien kolmen puolustushaaran yhteistoiminta.

Somerin taistelu on ensimmÀisiÀ, ellei ensimmÀinen suomalaisen sotahistorian taistelu, jossa on selvÀsti nÀhtÀvissÀ nykypÀivÀn menestyksekkÀÀstÀ sodankÀynnistÀ tutuiksi tulleiden joint- eli yhteisoperaatioiden piirteitÀ. Sen oppeja eteentyönnetyn tukikohdan puolustamisesta on kÀsitelty myös ulkomaisissa sotakorkeakouluissa ja hyödynnetty omaa rannikkojÀÀkÀrikoulutustamme suunniteltaessa.

Someri - Jatkosodan saaritaistelu on kertomus saaritaistelun ehdottomuudesta, suomalaisten sotilaiden ja sotilaskotisisarten rohkeudesta ja ihmiskohtaloista noiden dramaattisten tuntien aikana.

Vuonna 2022 tulee kuluneeksi 80 vuotta tÀstÀ ItÀmeren suurimmasta meritaistelusta sitten Ruotsinsalmen taistelun vuonna 1790. Ne molemmat myös kÀytiin samoilla, Kotkan etelÀpuolisilla merialueilla ja samoilla pÀivÀmÀÀrillÀ.