(0)

Spreck : En biografi om arkitekten J.O. von Spreckelsen

e-bok


I maj 1983 valgte den socialistiske prĂŠsident Mitterrand en i Frankrig ukendt dansk arkitekt ved navn Johan Otto von Spreckelsen som vinder af konkurrencen om La DĂ©fense. Han havde tegnet en gigantisk Ă„ben kube, en moderne triumfbue, der skulle ligge for enden af Paris’ historiske vestakse. FranskmĂŠndene var begejstret for hans projekt, der passede perfekt til fransk mentalitet. Journalister spurgte, hvad han ellers havde bygget: ”Fire kirker og mit eget hus”, svarede han med et smil. De troede, han lavede sjov. Men det var sandt.

Président Mitterrand fulgte ivrigt med i udviklingen af Spreckelsens planer. Han skrev senere om sit forhold til danskeren: ”Jeg nérede beundring for ham og fþlte, vi havde et venskab”. I 1986 mistede Mitterrand sit parlamentariske flertal, og for at genere ham lagde den nye, borgerlige regering hindringer i vejen for Kuben. Det orkede Spreckelsen ikke. I sommeren 1986 forlod han byggeriet. I marts 1987 dþde han af kréft. Han fik aldrig set den férdigbyggede bygning, der under navnet ”La Grande Arche” anses for et mestervérk i moderne arkitektur. Alligevel er ”Spreck”, som hans kolleger og studerende kaldte ham, nésten glemt i dag.

Dan Tschernia har skrevet den fÞrste bog om hans liv og vÊrk. Den er baseret pÄ interviews med nogle af Spreckelsens familiemedlemmer, danske og franske kolleger og fraklip fra DR-udsendelsen Kun for Mennesker, som Tschernia tilrettelagde i 1989, da Kuben blev indviet. Den afslÞrer blandt andet baggrunden for dramaet i Paris og fortÊller om, hvordan byggeriets rÄdgivende ingeniÞr efter arkitektens dÞd systematisk forsÞgte at tage Êren for den unikke arkitektoniske form. FormÄlet er at vÊkke mindet om den dygtige danske arkitekt til live og fortÊlle om, hvordan hans stÞrste triumf endte som en tragedie.