(0)

Stalinin vakoojatar Suomessa : Tapaus Jartseva

ljudbok och e-bok


Oliko vakooja Zoja Jartsevan tÀhtÀimessÀ Mannerheimin vÀrvÀys?

Kiehtova kuvaus Neuvostoliiton menestyneimmÀstÀ naisvakoojasta, joka vaikutti ratkaisevasti myös Suomen kohtaloihin.

Diktaattori Josef Stalin lÀhetti talvisodan alla Jartsevin vakoilijapariskunnan Suomeen toteuttamaan tÀrkeÀÀ tiedustelutehtÀvÀÀ. Boris Jartsevin kÀynnistÀmÀt erikoiset neuvottelut tunnetaan Suomessa, mutta hÀnen puolisonsa Zojan toiminta on jÀÀnyt pimentoon. Kirja paljastaa Zoja Jartsevan suuren tehtÀvÀn, jolla hÀn aukaisi kuuman linjan Mannerheimin pÀÀmajan ja Stalinin vÀlille.

Tietokirjailija Martti Backman on koonnut niukoista lÀhteistÀ palapelin, joka aukaisee eteemme elÀvÀn panoraaman Zoja Jartsevan johtamasta Suomeen kohdistuneesta vakoilusta ja poliittisesta vaikuttamisesta. Kirja vie lukijan HelsingistÀ Stalinin virkahuoneeseen Kremliin, Hella Wuolijoen kartanolle MarlebÀckiin, Tukholmassa kiehuneeseen kÀÀrmeenpesÀÀn, luhistuvaan Natsi-Saksaan ja lopulta Stalinin vankileirille Vorkutaan. Teos on kirjoitettu vetÀvÀllÀ, tarinallisella otteella, mikÀ tekee oikeutta neuvostovakoilun suurimman tÀhden uskomattomalle elÀmÀlle.

Martti Backman (s. 1948) on Suomen Kuvalehden ja Iltalehden entinen pÀÀtoimittaja. HĂ€n oli myös tutkivana toimittajana Ylen MOT-ohjelmassa 15 vuoden ajan. Kirja on jatkoa Backmanin edelliselle vakoilukirjalle “Vakoojat”, josta hĂ€net palkittiin Tieto-Finlandia ehdokkuudella 2017.