(0)

Stalins hjemmefront 1941-45

e-bok


”I krigens fĂžrste uger og mĂ„neder talte meget for, at Hitlers drĂžm og Stalins mareridt skulle blive til virkelighed. De tyske tropper stormede frem, titusinder af sovjetiske soldater og officerer overgav sig uden kamp, og frustrationerne over regimets manglende evne til at forsvare landet kom for dagen i form af kritiske udsagn, strejker og optĂžjer. Endelig modtog mange tyskerne som befriere.”

Hvorfor var Sovjetunionen sÄ dÄrligt forberedt pÄ tyskernes angreb under Anden Verdenskrig? Hvad gjorde, at den befolkning, der i Ärevis var blevet holdt i Stalins jerngreb, pludselig turde trodse regimet? Hvordan lykkedes det imod alle odds det Den RÞde HÊr at nedkÊmpe tyskernes militÊr?

Erik Kulavig fortĂŠller om Anden Verdenskrig set inde fra Sovjetunionen. Bogen fortĂŠller om industrien og landbruget, der skulle forsyne den enorme hĂŠr, om folkestemningen, der ĂŠndrede sig i takt med at krigen skred frem, og om brugen af propaganda til at styre befolkningen i den Ăžnskede retning.

Bogen udkom fÞrste gang i 2004 pÄ Odense Universitetsforlag.

Erik Kulavig (f. 1953) er cand.mag. i russisk og dansk fra Odense Universitet. Han har flere gange vÊret pÄ studie- og forskningsophold i Sovjetunionen/Rusland og har endvidere vÊret gÊsteforsker ved Stanford University i USA og ved Det EuropÊiske Universitets Institut i Firenze. Ved siden af sit arbejde som forsker og underviser har Erik Kulavig skrevet en lang rÊkke bÞger om Rusland, kommunisme og Sovjetunionen.