(0)

Sygdom : en fremtidig flygtningeroman

e-bok


En uforklarlig epidemi har ramt Europa og Afrika og efterladt millioner af dÞde i dens kÞlvand. Hverken lÊger eller forskere kunne forhindre dens rasen, men pludselig gÄr den uden videre i sig selv og forlader det europÊiske fastland. NÊsten samtidig har en blodig religionskrig hÊrget kontinentet og hÞstet hundredtusinder af drÊbte pÄ begge sider. Krigen ender, og samtlige muslimer bliver deporteret til enten Afrika eller MellemÞsten. Dette menneskeskabte vanvid er den nye verden, et opdelt samfund, en verden fuld af had og friske tabstal.

I denne virkelighed finder vi den 12-Ă„rige afrikanske pige Rose, som sammen med sin familie forlader sin landsby i det sydlige Mali for at finde en fremtid et bedre og mere sikkert sted. Det bliver en farefuld fĂŠrd med adskillige ultimative tab, en rejse, som driver hende lĂŠngere imod nord, end hun nogensinde kunne havde forestillet sig.

Samtidig forsÞger den 21-Ärige spanier Fernando at blive pilot for at forsvare fÊdrelandet imod bÄde muslimer og sygdomsramte fra syd. Og ogsÄ lidt for endelig at fÄ taget sin mÞdom.

Vil de mon nogensinde mĂždes, disse to unge mennesker, og under hvilke omstĂŠndigheder?

Uddrag af bogen

Skridt er det nÊste, jeg hÞrer. FÞdder som kommer nÊrmere bag os. Malika stikker i lÞb, hulkende og trÞsteslÞs. Jeg vender mig og ser hende lÞbe imod storebror. Abdousa, som kommer imod os med sÊnket hoved og et rygende gevÊr i sine hÊnder. Han griber hende og slipper vÄbnet i sandet. Han lÞfter hende, nÊsten som om hun intet vejede. Jeg er lamslÄet og kan ikke fÄ mig selv til at foretage mig noget. Manden med turbanen ligger bag mig, og han begynder at ralle. Boblende lyde, som fra en druknende mand. En hÄnd graver i sandet og en fod leder efter noget, men han kommer ingen vegne, et mislykket svÞmmetag. Jeg rejser mig skrÊmt og rÄber.

Om forfatteren

Andreas Skydt Jacobsen (f. 1976) bor i KĂžbenhavn sammen med sin kĂŠreste og deres to dĂžtre. Sygdom er hans anden roman.