(421)

Taivaslaulu

ljudbok och e-bok


Taivaslaulu kertoo nuoren lestadiolaisparin, Viljan ja Aleksin, tarinan. Heti kun kÀsi löytÀÀ kÀden, Vilja ja Aleksi nÀkevÀt mielessÀÀn viiden litran riisipuurokattilan ja pirtinpöydÀn alta vilkkuvat seitsemÀnkymmentÀ varvasta.

9 vuotta ja 4 lasta myöhemmin, Vilja katselee, kun Otso-poika tanssii valkoiset kiharat hulmuten, ja yrittÀÀ muistaa, mikÀ oli se hetki, kun hÀnen kehostaan hÀvisi rytmi. Seuroissa naiset katsovat ensiksi vatsaan ja sitten silmiin. Saarnassa nainen kuvataan lintuemona, joka ei pÀÀse pesÀn uumenista. Sitten tulee pÀivÀ, jolloin Aleksi ja Vilja istuvat kÀsi kÀdessÀ Àitiyspolilla, ja kaikki muuttuu lopullisesti.

Taivaslaulussa konkreettiset yksityiskohdat avaavat lukijalle nÀkymÀn lestadiolaisyhteisön elÀmÀÀn. Suviseurat ovat hakkeentuoksua, keinuvia lautapenkkejÀ, pitsaa, punaista jaffaa ja Jumalan sanaa. Runollinen kieli kohottaa Taivaslaulun toiselle tasolle, yksityiskohdista rakentuu poikkeuksellisen kaunis kaunokirjallinen teos. Kuvat ihmisen sisimmÀlle löytyvÀt luonnosta: VÀsyneen Àidin nokasta kohoaa huuto, siipisulat kohisevat selÀssÀ, on avattava turvavyö, jotta ne mahtuvat kasvamaan.

Taivaslaulu on rakkausromaani, jonka tarina ja kuvat poikkeavat nykykirjallisuuden valtavirrasta. Teoksella on vahva eettinen sanoma. Se on viimeiseen asti elÀmÀn puolella.


UpplÀsare: Vuokko Hovatta
LĂ€ngd: