(0)

Thomas Aquins filosofi

e-bok


”Thomas Aquin forsĂžger i det trettende Ă„rhundrede pĂ„ en meget skarp mĂ„de at fatte erkendelsesproblemet, problemet om en samlet verdensanskuelse. Fatter det pĂ„ en mĂ„de, som – det mĂ„ man indrĂžmme over for denne erkendelse – i dag er meget vanskelig at tĂŠnke efter, fordi der til denne tĂŠnkning hĂžrer forudsĂŠtninger, som nĂŠppe er til stede hos nutidsmennesker, end ikke nĂ„r det drejer sig om filosoffer.”

Thomas Aquin, ogsÄ kaldet Thomas Aquinas, (1225-1274) er en af de fÞrste og vigtigste teologer og kristne filosoffer. Han har i sÊrdeleshed spillet en rolle i Rudolph Steiners filosofiske retning antroposofien, som ogsÄ undersÞger forbindelsen mellem kristendommen og mysticismen. I lÞbet af en rÊkke foredrag holdt i 1920 beskriver Rudolph Steiner Thomas Aquins filosofi omkring kristendom og mysticisme og sÊtter det i perspektiv til sine egne tanker.

Foredragene udkom fĂžrste gang i bogform i 1958.

Rudolph Steiner (1861-1925) var en Þstrigsk filosof, arkitekt og okkultist, der er grundlÊgger af den esoterisk-filosofiske retning antroposofien. Han er endvidere kendt for sine pÊdagogiske teorier kaldet SteinerpÊdagogikken efter ham selv og hans arkitektoniske teorier. Rudolph Steiner grundlagde bÄde skoler og biodynamisk landbrug ud fra antroposofiens principper og beskÊftigede sig endvidere med performancekunst, litteraturvidenskab, social reform og antroposofisk medicin. Han udgav en lang rÊkke bÞger i lÞbet af sit liv, og hans teorier og institutioner lever videre i bedste velgÄende i mange kredse i dag.