(0)

To kammerater, der ikke vendte hjem - og andre beretninger

e-bok


"Netop vendt tilbage til Kompagniet maatte Peter atter som StedfortrĂŠder for en syg Kammerat ud paa Patrulje, og i over en Uge hĂžrte man intet fra dem. Men saa en Aftenstund dukkede to forrevne Skikkelser op i Lejren. De hĂžrte til Peter Albrechtsens Patrulje og fortalte, at de var blevet omringet af en stĂŠrk, engelsk Afdeling i den tĂŠtte Urskov. De havde ved Tegn opfordret dem til Overgivelse, men Peter blev stĂŠdigt ved at fortsĂŠtte Kampen, indtil han faldt for det Land, vi alle var tvunget til at kĂŠmpe for."

SÄdan skriver en af de op mod 30.000 sÞnderjyder, der deltog i 1. verdenskrig pÄ tysk side. SÞnderjylland havde vÊret tysk siden nederlaget i 1864, og det betÞd, at de unge danske mÊnd i regionen blev indrulleret i kejserens hÊr. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.

Foreningen af dansksindede sĂžnderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mĂŠnd. Det blev til mere end 600 bĂ„de dramatiske og hjerteskĂŠrende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer alle de beretninger, der blev trykt i DSK’s Ă„rbog fra 1962.

Samtlige beretninger fra ÄrbÞgerne er udgivet som e-bÞger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918".