(0)

Torben og Jytte

e-bok


I fÞrste del af Henrik Pontoppidans mestervÊrk "De dÞdes rige" mÞder vi godsejeren Torben Dihmer, da han ligger dÞdssyg pÄ sit gods, Fausingholm, med en prÊst og en lÊge omkring sig. LÊgen prÊsterer at redde Torbens liv, men om prÊsten kan redde hans sjÊl, stÄr mere uklart hen. DÞden har muligvis sluppet legemet, men Torbens sind er endnu fanget i dÞdsstemningen. I en lille by ved Rivieraen mÞder han Jytte Abildgaard, og dette mÞde bringer ham tilbage til livet, men bliver ogsÄ starten pÄ en hÄrd kamp for lykken og kÊrligheden.

I "De dÞdes rige" fÞlger vi et vÊld af personer fra alle samfundslag, mens Henrik Pontoppidan pÄ mesterlig vis tegner os et billede af det danske samfund op til og under 1. verdenskrig. Bogen kredser bÄde om kÊrlighed, politik og samfundsÄnden, alt sammen set gennem realismens ubarmhjertige forstÞrrelsesglas.

Den danske forfatter Henrik Pontoppidan (1857-1943) skrev en lang rÊkke stÊrkt samfundskritiske romaner, der giver et usÊdvanligt omfattende billede af datidens Danmark. I 1917 modtog han Nobelprisen i litteratur og anses ogsÄ i dag for at vÊre en af de stÞrste danske forfattere nogensinde.