(48)

Tuhon lapset

ljudbok och e-bok


Pierre Lemaitren maailmanmenestystrilogian itsenÀinen pÀÀtösosa.

Tarinan keskushenkilö on trilogian aloitusosasta NÀkemiin taivaassa tuttu Louise Belmont.

PÀÀtösosan alkaessa eletÀÀn huhtikuuta 1940. KolmekymmentÀvuotias Louise pakenee alastomana Montparnassella sijaitsevasta hotellihuoneesta, jossa muuan mies on juuri ampunut itsensÀ. YmmÀrtÀÀkseen juuri kokemansa tragedian syyn, Louisen on selvitettÀvÀ kuolleen ÀitinsÀ salaisuudet.

Toisaalla kaksi Maginot-linjalle komennettua sotilasta, Raoul ja Gabriel ryhtyvÀt rintamakarkureiksi ja pÀÀtyvÀt vankileirille. Louise saa toimitettua sinne kirjeen, jossa hÀn kertoo totuuden Raoulin varhaislapsuudesta ja perhesuhteista.

LĂ€nsirintamalla kĂ€yty ”valesota” pÀÀttyy Ă€kisti 10. toukokuuta 1940 Saksan hyökkĂ€ykseen, ja Ranska vajoaa paniikkiin ja kaaokseen. Ranskan armeija on lyöty ja saksalaiset etenevĂ€t kohti Pariisia. Sadat tuhannet pakolaiset tĂ€yttĂ€vĂ€t Ranskan tiet etsiessÀÀn turvaa.

Louise saa huomata, ettÀ sota tuo kaikissa ihmisissÀ esiin niin hyvÀn kuin pahankin. Katastrofin ja kaaoksen keskellÀ romaanin henkilöhahmojen kohtalot kietoutuvat toisiinsa tavalla, jonka Lemaitre niin mestarillisesti hallitsee.

Historiallisen ajankuvan vÀrikkyys, elÀvÀt henkilöhahmot ja nÀkökulmien monitahoisuus tekevÀt Tuhon lapset -romaanista jÀnnittÀvÀn ja nautinnollisen elÀmyksen.

Lemaitre pÀÀttÀÀ historiallisen trilogiansa kahden maailmansodan vÀlisestÀ Ranskasta henkeÀsalpaavalla ja loistavalla romaanilla. - Le Figaro

Perhesalaisuus, hienot henkilöhahmot, vahva tarina, ilkikuriset ja traagiset kÀÀnteet. - - Goncourt-palkitun Pierre Lemaitren kertojanlahjat ovat tÀssÀ romaanissa huipussaan. - France Culture


UpplÀsare: Antti Virmavirta
LĂ€ngd: