(0)

Unionskrigene

e-bok


Allerede med titlen pĂ„ dette bind har Palle Lauring angivet, at krige og ufred er det altdominerende trĂŠk i de Ă„r (1412–1513), der beskrives. Ved dronning Margrethes dĂžd er det nordiske unionsrige ganske vist Europas stĂžrste samlede rige, men hverken geografisk eller i befolkningens indstilling er der nogen enhed. Erik af Pommern fĂ„r det at mĂŠrke i de talrige fejder, han mĂ„ udkĂŠmpe bl. a. med Sverige samtidig med en tyveĂ„rig krig om SĂžnderjylland. Han giver op og nedlĂŠgger kronen, og efterfĂžlgeren Christoffer af Bayern nĂ„r ikke at udrette meget i sin korte regeringstid.

I forsĂžget pĂ„ i det mindste at lĂžse SĂžnderjyllands-spĂžrgsmĂ„let gĂ„r kronen videre til grev Kristian af Oldenburg, der har arveret til SĂžnderjylland og Holsten, men krigene mod Sverige og uroen i Norge fortsĂŠtter dog bĂ„de i hans egen og i hans sĂžn og efterfĂžlger kong Hans’ regeringsĂ„r. Respekten for kong Hans ĂždelĂŠgges ved det knusende nederlag, han lider i de dramatiske kampe i Ditmarsken, og selv om hans unge sĂžn, den senere Kristiern den Anden, holder stillingen i Norge, er det klart, at den nordiske union ikke kan leve.

Unionskrigenes 100 Ă„r indeholder et utal af politiske intriger og forhandlinger, der aldrig bliver til noget. Palle Lauring forstĂ„r at rede de mange indviklede trĂ„de ud og samtidig fortĂŠlle om det daglige liv i de opblomstrende kĂžbstĂŠder, de nye universiteter, handel og sĂžfart, sĂ„ lĂŠseren fĂ„r et bĂ„de levende og spĂŠndende indtryk af perioden og fornemmer, at store ting er ved at ske, da kong Hans dĂžr 1513 i Ålborg.

Forside: I NÞrholm kirke, 10 km nordÞst for Nibe, stÄr en altertavle fra ca. 1500. Her ses bisp Jens Andersen Beldenak og hans vÄbenskjold. Han var skomagersÞn fra NÞrholm og har sikkert skÊnket tavlen. Foto: Lennart Larsen

Unionskrigene er femte, selvstĂŠndige bind af Palle Laurings store, fortĂŠllende Danmarkshistorie. Ud over Unionskrigene er disse fire bind udsendt: De byggede riget, Vikingerne, Valdemarerne, Valdemars sĂžnner og unionen.