(11)

Uskomattomia uhrauksia

ljudbok och e-bok


Romaanin mestarin viimeinen teos on armoton ihmiskuvaus.

Vahva ja elÀvÀ kertomus suomalaisesta perheestÀ, joka joutuu yllÀttÀvien voimien armoille 1990-luvulla.

Agrologi Eino Nygren on noussut maalaispankin johtajaksi ja siitÀ Helsinkiin tuottajien edustajaksi suureen osuuskaupalliseen yritykseen. HÀn on uskonut maatalouteen niin lujasti, ettÀ on mennyt panttaamaan koko omaisuutensa firman veloista. Tuottajien yritys pÀÀttyy peijaisiin.

Viimeisten tapausten todistajana on Nygrenin vÀvy Harri Helminen, jolta on juuri kadonnut työpaikka. Samaan aikaan NygrenillÀ havaitaan parantumaton sairaus. Eino Nygren ei ole kuitenkaan helposti alistettavissa. PyörÀtuolistakin hÀn nousee hoitamaan asiansa. Edes omaiset eivÀt ole tunteneet leskimiehen kaikkia piirteitÀ. Sairasvuoteen ympÀrille kerÀÀntyvÀt Heidi-tyttÀren ja Harrin lisÀksi Einon sisarukset. Risto Nygren, korkea virkamies, ei ole katsonut tarpeelliseksi pitÀÀ yhteyttÀ vaatimattomampiin sukulaisiin, mutta on paikalla, kun rahoista puhutaan. Elsa Nygren, kampaamoyrittÀjÀ, on puolestaan aito ihminen, joka seistyÀÀn pitkÀt pÀivÀt vÀsyneillÀ jaloillaan jaksaa vielÀ kannatella luhistuvia lÀheisiÀÀn.

Vaikka romaanissa liikutaan eri puolilla pÀÀkaupunkia, yhÀ tÀrkeÀmmÀksi nousee Nikulan talo hiljenevÀllÀ maaseudulla.

Eeva Joenpelto (1921-2004) oli yksi 1900-luvun merkittÀvimmistÀ suomalaisista kirjailijoista, taiteilijaprofessori ja kunniatohtori, jonka laaja tuotanto on keskeinen osa kotimaista proosataidetta. HÀn sai useita kirjallisuuden valtionpalkintoja ja voitti Finlandia-palkinnon 1994.