(1)

Varulven

ljudbok och e-bok


I efterkrigstidens Norge lever kvinden Felicia i en kÊrlighedsrelation med to mÊnd - hendes rolige og stabile ÊgtefÊlle, Jan Venhaug, og hendes gamle ungdomsflamme, den alkoholiserede forfatter Erling Vik. De to mÊnd er venner og er begge bekendte med Felicias dobbelte kÊrlighedsforhold, men hvad der i begyndelsen synes at vÊre et sjÊldent eksempel pÄ et velfungerende trekantforhold ender snart i et voldeligt jalousidrama.

'Varulven' er ikke kun en undersÞgelse af jalousiens vÊsen, men ogsÄ et blik ind i de psykologiske krÊfter, der drev bÄde modstandsfolk og quislinge i Ärene under 2. verdenskrig. Bogen anses som et hovedvÊrk i Aksel Sandemoses forfatterskab og skal eftersigende have bragt ham pÄ tale som potentiel modtager af Nobelprisen i litteratur i 1963.

Aksel Sandemose (1899-1965) var en dansk-norsk forfatter og essayist. Mest kendt er han for sin roman 'En flygtning krydser sit spor' (1933), hvori han introducerede Janteloven, som det smÄborgerlige provinssamfunds uskrevne regler om indordnende opfÞrsel.

I et hovedvÊrk af Sandemose udtaler en af karakterne, at "Det eneste, der er vÊrd at skrive om, er mord og kÊrlighed." og netop undersÞgelsen af menneskets drifter og irrationelle skyggesider, er da ogsÄ ofte central i Sandemoses eget forfatterskab, der har isÊr jalousidrama og mord som tilbagevendende motiver.


UpplÀsare: JÞrgen Weel
LĂ€ngd: