(0)

Verden. Fra Columbus til Napoleon

e-bok


Året 1492 markerede et vendepunkt i europĂŠisk historie: Kun to dage inde i det herrens Ă„r overdrog emiren af Granada det sidste muslimske fyrstendĂžmme i Vesteuropa til Spaniens kongepar, Ferdinand og Isabella, og godt ti mĂ„neder senere ankom Christoffer Columbus til Bahamas uden at gĂžre sig klart, at han dermed havde pĂ„begyndt udforskningen af to helt ukendte kontinenter. Et nyt kristent Europa og en hel ny verden var med Ă©t kommet pĂ„ tegnebrĂŠttet, og Europas historie blev i de fĂžlgende Ă„rhundreder prĂŠget af opdagelsesrejser, kolonier og imperiale ambitioner. - En ny verdensorden var indstiftet, og i kĂžlvandet fulgte konfrontationer mellem forskellige kulturer og levemĂ„der, der mĂ„tte udtrykkes i datidens fortĂŠllinger.

EuropÊisk litteratur 1500-1800. Verden udforsker en rÊkke litterÊre hovedvÊrkers politiske historie og betydning for en verden, der var ved at blive global. Gennem lÊsninger af blandt andet Cervantes' Don Quixote, Shakespeares The Tempest og Voltaires Candide undersÞger bogen, hvordan forfattere reflekterede og artikulerede ikke blot opdagelsen af Amerika og uddrivelsen af muslimerne af Europa, men ogsÄ andre afgÞrende geopolitiske begivenheder som Vasco da Gamas rejse til Indien, slaget ved Lepanto, SyvÄrskrigen og Napoleons felttog i Egypten.

EuropÊisk litteratur 1500-1800. Verden er fÞrste bind af i alt fire om periodens litteratur og fremvÊksten af vores moderne politiske horisont. De tre andre bind vil behandle staten, samfundet og individet, og tilsammen markerer de fire bind en nyere vending i litteraturforskningen hen imod Europas grundlÊggende politiske spÞrgsmÄl.