(0)

Vertikal horisont - ordskitser og digte fra bjergene

e-bok


Vertikal horisont bestĂ„r af en rĂŠkke rejseskitser og digte nedskrevet i eller lige efter den beskrevne begivenhed eller situation. Begivenhederne starter sidst i 1940’erne og fĂžres op til ca. nutiden, hvor forfatteren indtil videre er gĂ„et i skrively.

Teksterne fortÊller hovedsageligt om mindre bjergbestigninger i Norge, Skotland, Eire, Alperne, Dolomitterne og PyrenÊerne, om litteratur tilknyttet de forskellige omrÄder og bjerge samt om mennesker/bjergbestigere og digtere, der fÊrdedes i de samme egne og bjerge som forfatteren.

Bogen drejer sig altsÄ ikke om rekorder sat i hÞjderne, men om ren naturdyrkelse og naturnydelse, som forfatteren vÊrdsÊtter langt hÞjere end rekorder.

Uddrag af bogen

Serge, min sidekammerat, der kommer fra en lille bjerglandsby nede i PyrenÊerne, har forfrysninger i tÊerne, men er ved at fÄ liv i dem igen og kommer sig tilsyneladende helt. VÊrre stÄr det til med PiÚrre, professionel bjergfÞrer i Mont Blanc-omrÄdet og pÄ de omkringliggende tinder. Han har fÄet amputeret alle sine fingre, fordi han tabte sine handsker pÄ toppen af Mont Blanc. Men han har alligevel tÊnkt sig at fortsÊtte sin karriere som bjergfÞrer. Han kan ikke andet, har simpelthen ikke lÊrt andet under sit liv i bjergene. Hans forlovede grÊder stille hver dag i besÞgstiden.

Om forfatteren

Bibliotekar emeritus, forfatter og oversĂŠtter Bert Blom debuterede i 1972 med en satirisk digtsamling: Gudernes Bolig – om de grĂŠske guder pĂ„ bjerget Olympos, der i hĂžj grad minder om hverdagens ”guder”. En bog, som digteren og anmelderen Hans-JĂžrgen Nielsen meget smigrende sammenlignede med Jens Baggesen: ParthenaĂŻs eller Alperejsen – en frisproget nutids-Baggesen.