(17)

Vikingernes helte

ljudbok och e-bok


Gudedigte, heltesagn og familiesagaer er en stor del af vores nordiske kulturarv. Det er de Êldste fortÊllinger, vi har. I dem mÞder vi de nordiske guder og helte, hvis historie stÄr imellem sagn og virkelighed. Heltene er ofte sagnkonger, som er beskrevet, flere hundrede Är efter de levede. En af de mest kendte, Regnar Lodbrog, som angiveligt levede i 800-tallet, har ogsÄ fÄet nyt liv i den populÊre tv-serie "Vikings".

Sagnene om de nordiske guder og helte er levende og farverige beretninger om elskov og dþd, tapperhed og svaghed. De er blevet fortalt og genfortalt, lést og genlést gennem generationer. Her er udvalgt 28 af de bedste sagn – fra Jordens skabelse til Ragnarok, om guderne Tor og Odin, Loke og Balder og helten Regnar Lodbrog og hans sþnner.

Niels Saxtorph (1923-2001) var magister i historie og lektor ved KÞbenhavns Universitet. Han var endvidere en populÊr foredragsholder ved Folkeuniversiteterne rundt om i Danmark og har blandt andet udgivet bogen "Jeg ser pÄ kalkmalerier".

Jeanette Varberg (f. 1978) er arkĂŠolog og museumsinspektĂžr pĂ„ MoesgĂ„rd Museum. Hun har blandt andet skrevet bogen "Fortidens slagmarker" og har modtaget DR‘s formidlingspris, RosenkjĂŠrprisen.