(1)

Vinoristin kansa

e-bok


VÀkevÀn evakkoeepoksen toinen romaani

"SuojÀrven pitÀjÀssÀ syntynyt seitsemÀn lapsen Àiti, emÀntÀ ja kunnallispoliitikko, Karjalan evakko Manja Tuononen, onko teillÀ jotain lisÀÀmistÀ tai korjattavaa yleiseen kÀsitykseen, jonka mukaan laatokankarjalaisten sijoittaminen ja sulauttaminen eriuskoiseen ja -kieliseen valtavÀestöön oli pelkkÀÀ voittokulkua, lukemattomien kirjojen, kaskujen ja laulujen aiheeksi pÀÀssyt iloinen ja onnellinen tapahtuma? Menestystarina, tyylikkÀimpiÀ sulkia satavuotiaan pÀivÀnsankarin hatussa?"

"On totta ettÀ valtio hoiti asiamme mallikkaasti. Mutta kansa vieroksui karjalaisia. TietÀisittepÀ, mitÀ meidÀn tÀytyi sietÀÀ ja mistÀ kaikesta piti luopua, ettÀ hyvÀksyttÀisiin rakentamaan tÀtÀ maata teidÀn "oikeiden" suomalaisten rinnalla!"

Heikki Turunen paljastaa kertomuksessaan, joka on yhtÀ riipaiseva ja hykerryttÀvÀ kuin runollinenkin, hÀveten vaietut asiat jÀlleenrakennusajoilta, pyöreÀt sata tÀyttÀvÀn Suomen kaikkien aikojen kenties uljaimmalta ajalta.

Heikki Turunen (s. 1945) on Suomen merkittÀvin rakennemuutoksen kuvaaja, hÀnen huumoristaan ja verevÀstÀ karjalankielestÀÀn runsas kansankuvauksensa on muodostunut tÀrkeÀksi osaksi suomalaista mielenmaisemaa.