(26)

Voimattomuus

ljudbok och e-bok


Finlandia-ehdokas vuonna 2005!

Keski-ikÀinen pariskunta. Nuori mies. Mökki. Juhannus. SiitÀ kÀynnistyy draama, joka etenee nopeina kohtauksina, nÀkökulmina. Saisio luo tÀllÀ kirjalla taas nahkansa ja astuu kohti uutta.

Faktat ovat:

Henkilö A (Jaakko, pappi)

Henkilö B (Harriet, edellisen vaimo)

Vieras (Jokke, edellisten pojan ystÀvÀ)

Mökki

Juhannus

Tilanne:

Mökki kuuluu A:lle ja B:lle. Vieras saapuu kutsumatta.

A ja B ovat olleet naimisissa kolmekymmentÀkaksi vuotta. A on ollut uskollinen B:lle koko sen ajan. A on voittanut kiusaukset, mutta mitÀ on liikkunut B:n mielessÀ? Ja mitÀ siellÀ liikkuu, kun vieras saapuu juhannuksena mökille?

Voimattomuudessa soivat ihmisten sisÀiset ja vÀliset jÀnnitteet niin avioliitossa, perheessÀ kuin sukupolvien vÀlillÀ. Suuret ikÀluokat elÀvÀt paradokseista, toteaa A:n ja B:n kesÀvieras - edetÀÀn nopeasti, mutta ei pÀÀdytÀ mihinkÀÀn. Saision kolmiodraamassa kangistunut parisuhde liikahtaa vihdoin ja pÀÀtyy johonkin: kriisiin, kun Harriet tekee ratkaisunsa eikÀ nÀytÀ katuvan sitÀ.

Pirkko Saisio on syntynyt HelsingissÀ vuonna 1949. Ylioppilaaksi tulonsa jÀlkeen hÀn opiskeli Suomen Teatterikoulussa, josta valmistui nÀyttelijÀksi 1975. HÀn on työskennellyt siitÀ lÀhtien freelance-kirjailijana ja -nÀyttelijÀnÀ sekÀ ohjaajana.

Saision kirjallinen tuotanto sisÀltÀÀ romaanien lisÀksi nÀytelmiÀ, tv-kÀsikirjoituksia ja laulujen sanoituksia. HÀnen teoksiaan on kÀÀnnetty useille kielille.

Saisio on julkaissut romaaneja myös nimillÀ Jukka Larsson ja Eva Wein.


UpplÀsare: Kalle Chydenius
LĂ€ngd: