(0)

Vulvodyni : den tabulagte smerte

e-bok


Ca. 17 % af alle danske kvinder lider af vulvodyni, en smertefuld tilstand i de ydre kÞnsorganer, der gÞr det umuligt at have samleje. Alligevel har de fÊrreste hÞrt om sygdommen, bl.a. pÄ grund af stor usikkerhed blandt lÊger og det faktum, at sygdommen i hÞj grad er tabubelagt. Bogen er den fÞrste pÄ dansk om emnet.

Vulvodyni er en fÊllesbetegnelse for smertetilstande lokaliseret i slimhinden i kvindens ydre kÞnsorganer. Vulvodyni-ramte har op til 50 % flere uisolerede smertenerver i skeden end andre kvinder, og der findes to typer: provokeret, hvor man fÞler smerte ved berÞring og uprovokeret, hvor man fÞler smerte hele tiden. Man kan lide af en blanding af de to. Typisk gÄr en kvinde 5-10 Är med sygdommen, inden hun diagnosticeres og begynder behandling.

Bogen bestĂ„r af interviews med fagpersoner – bl.a. en lĂŠge, en psykolog og en meditationslĂŠrer – der fortĂŠller om deres mĂžde med sygdommen og giver deres bud pĂ„ behandling af bĂ„de fysiske og psykiske symptomer. Herudover indeholder bogen en rĂŠkke personlige beretninger fra danske kvinder, der har lidt af vulvodyni. Bogen henvender sig til de kvinder, der er ramt af vulvodyni, deres pĂ„rĂžrende og behandlere.