(3)

Winston Churchill

ljudbok


Biografi om Winston Churchill (1874-1965)

Allerede som ung blev Winston Churchill udnĂŠvnt til "Imperiets helt" af Dronning Victoria.

Han deltog i Englands kolonikrige, var krigskorrespondent, havde mange forskellige ministerposter og 2 gange premierminister. Han var ogsÄ maler og forfatter og modtog Nobels litteraturpris.

Om Winston Churchill af Thomas Kielinger

Da Churchill var 25, havde han vÊret i krig pÄ tre kontinenter, skrevet fem bÞger og var blevet valgt ind i det engelske underhus. Da han rundede 60, var det den almindelige vurdering, at han var mislykket, udbrÊndt, fÊrdig!

SĂ„dan opsummerer Thomas Kielinger, hvor Churchill stod i den engelske bevidsthed, da krigen brĂžd ud.

Den tyske London-redaktĂžr og korrespondent for die Welt, Thomas Kielingers biografi om Churchill er ikke fĂžrst og fremmest lĂŠsvĂŠrdig for detaljernes skyld, eller fordi den tilfĂžjer nye oplysninger til krigshistorien.

Nej, Kielingers biografi er en nÊrmest poetiskbiografi, som lÊgger vÊgten pÄ personligheden, den komplekse, aldeles upolitiske personlighed, som var Churchills. Det hedder bl.a. om ham, at han mobiliserede det engelske sprog i kampen mod nazismen. Men der skulle fÞrst en alvorssituation, der truede England og truede det gamle Europa og dets vÊrdier, til fÞr aristokraten, digteren, maleren og levemanden kunne trÊde i karakter.

I de sidste kapitler lĂŠgger Kielinger vĂŠgten pĂ„ Churchills indsats for internationalt samarbejde – efter han som koloniminister havde stĂ„et i spidsen for den ulyksalige deling af MellemĂžsten, som i dag stĂ„r for fald.

Winston Churchill er indlĂŠst af Thomas Leth Rasmussen i 2016