(1)

Wiplala

ljudbok och e-bok


Tervetuloa Wiplalan maailmaan!

Wiplalan ensimmĂ€inen hollanninkielinen painos julkaistiin jo vuonna 1957 Jenny Dalenoordin kuvittamana. Lector Kustannuksen julkaisema, kirjan 38. painos ilmestyi Alankomaissa vuonna 2007, ja sen kuvittajana toimi Philip Hopman. Kirjan pÀÀosassa on pieni mies. Ei mikÀÀn haltija, vaan wiplala. Ja sen nimikin on Wiplala. Wiplala osaa tiuÂŽuttaa, eli taikoa, mutta usein hĂ€n unohtaa, miten saisi tiu’utettua asiat taas normaaleiksi. JĂ€nnittĂ€vĂ€ seikkailu alkaa, kun Wiplala tiuÂŽuttaa koko Blomin perheen itsensĂ€ kokoiseksi. Wiplalan paluu (Wiplala weer) ilmestyi Alankomaissa vuonna 1962. Lectorin julkaisema kirja perustuu vuonna 2009 julkaistuun 26. painokseen, jonka kuvittajana oli edellisen kirjankin kuvittanut Philip Hopman. Wiplala on tullut takaisin! HĂ€n on vielĂ€kin yhtĂ€ pieni, eikĂ€ hĂ€n vielĂ€kÀÀn osaa tiuÂŽuttaa kovin hyvin. Seikkailla Wiplala kyllĂ€ osaa. Sen tietĂ€vĂ€t myös herra Blom, Johannes ja Nella Della.

Kirjassa wiplala lÀhtee isÀ Blomin kanssa tÀmÀn työpaikalle soppatehtaalle. SiellÀ kaikki menee alusta asti pieleen. Johtaja muuttuu koiraksi! EikÀ Wiplala osaa tiuŽuttaa koiraa enÀÀ takaisin johtajaksi. MitÀ nyt tehdÀÀn?

Wiplala ja Wiplalan paluu vievĂ€t lukijan taikuuden maailmaan, jossa tiu’uttaminen eli taikominen saattaa toisinaan mennĂ€ kovasti pieleen. Wiplalaa voisi kuvailla taikovaksi Selma Lagerlöfin Peukaloiseksi tai J. K. Rowlingin Harry Potter -kirjoista tutuksi tulleeksi, epĂ€onniseksi Neville Longbottomiksi.

Marraskuussa 2014 Wiplala nÀhtiin eri puolilla maailmaa myös valkokankaalla ohjaaja Tim Oliehoekin ansiosta.

Annie M. G. Schmidt (1911–1995)

Annie M. G. Schmidt oli 1900-luvun suosituin hollantilainen kirjailija, jota kutsuttiin elinaikanaan muun muassa Alankomaiden lastenkirjallisuuden kuningattareksi. HÀn oli erikoinen persoona, joka omasi erinomaisen huumorintajun. HÀnen radio- ja tv-sarjansa, nÀytelmÀnsÀ ja musikaalinsa toivat hÀnelle ennen nÀkemÀttömÀn suosion. HÀnen lastenkirjoistaan tuli kansallinen instituutio. Vuonna 1988 hÀnelle myönnettiin arvostettu kansainvÀlinen Hans Christian Andersen -palkinto mittavasta urastaan lastenkirjailijana. Kuollessaan 84-vuotiaana syöpÀÀn hÀn herÀtti runsaasti keskustelua eutanasiasta, ja yhÀ vielÀkin hÀneen viitataan Alankomaissa hyvin usein asiasta keskusteltaessa.

Annie M. G. Schmidtin kirjoja on kÀÀnnetty monille kielille ja julkaistu kaikkialla maailmassa. Mutta vasta nyt vuonna 2016 hÀnen satumainen maailmansa tulee tutuksi myös suomalaisille lukijoille.