(115)

Zelenskyi - Koko tarina

ljudbok


”MinĂ€ tarvitsen ammuksia, en kyytiĂ€.”

NÀin vastasi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi Yhdysvaltojen tarjoukseen noutaa hÀnet pois Kiovasta VenÀjÀn hyökkÀyksen keskeltÀ. VenÀjÀn hyökkÀys naapurimaataan kohtaan oli raaka ja törkeÀ, mutta Zelenskyin esimerkin mukaisesti ukrainalaiset pÀÀttivÀt taistella. Jo parin ensimmÀisen taistelupÀivÀn aikana Ukrainan nuorekkaasta presidentistÀ kasvoi kansainvÀlinen elÀvÀ legenda ja esikuva kaikille vapautta arvostaville eurooppalaisille. Rohkeutensa ansiosta hÀn on meidÀn aikamme kunnioitetuin eurooppalainen valtiomies.

Volodymyr Zelenskyi - Koko tarina on elokuvakÀsikirjoituksen arvoinen, suorastaan ihmeellinen tarina elÀmÀn tarjoamista yllÀttÀvistÀ onnistumisen mahdollisuuksista ja traagisista kÀÀnteistÀ. Zelenskyi oli nÀyttelijÀ, kÀsikirjoittaja ja ohjaaja, jolla ei ollut kÀytÀnnössÀ mitÀÀn kokemusta politiikasta. HÀn esitti Ukrainan presidenttiÀ suositussa tv-sarjassa Kansan palvelija, jonka roolin hÀn omaksui itselleen myös todellisessa elÀmÀssÀ.

VÀrikkÀiden vaiheiden jÀlkeen Zelenskyi valittiin Ukrainan presidentiksi vuonna 2019 ja koko hÀnen kaudelleen on ollut tunnusomaista VenÀjÀn yritys vaikuttaa maan sisÀpolitiikkaan ja ulkopolitiikkaan. Tulehtuneet vÀlit puhkesivat VenÀjÀn hyökkÀyssodaksi 24. helmikuuta 2022. Tuo pÀivÀmÀÀrÀ jÀÀ ikuisiksi ajoiksi Euroopan historiaan ratkaisevana kÀÀnnekohtana, joka syöksi ihmiskunnan kolmannen maailmansodan partaalle.

TÀmÀ kirja on kuvaus miehestÀ, joka joutuu kantamaan Euroopan nykyhistorian raskaimman roolin vapauden esitaistelijana. ElÀmÀkerta on myös huikea kasvutarina tv-sarjan nÀyttÀmöiltÀ

todellisen elÀmÀn kansallissankariksi. Samalla kirja on tuoreimman eurooppalaisen sodan historia.


UpplÀsare: Pertti Huuskonen
LĂ€ngd: