Studier fra hjemstavnen

Serie ‱ 6 böcker

"Muld og mÊnd" er en del af Jeppe AakjÊrs serie "Studier fra Hjemstavnen", udgivet 1929-32. I serien fremstiller han den jyske hedes historie og forandring bÄde hvad angÄr naturen, beboerne og kulturen. En af Jeppe AakjÊrs hjertesager var hedens fredning. At fjerne heden var ifÞlge ham at fjerne et kapitel i danmarkshistorien, og det ville ikke kun forandre landskabet, men ogsÄ menneskene, der boede der.

Serien indeholder: "Langs KarupÄens bred", "Fra agermuld og hedesand", "Konge, adel og andre sallingboer", "Gammel brug og gammel brÞde", "Muld og mÊnd" og "Fra Sallingland til Øresund".

Jeppe AakjĂŠr (1866-1930) er manden bag flere af hĂžjskolesangbogens mest populĂŠre sange – "Jens Vejmand", "Jeg er havren" og "Ole sad pĂ„ en knold og sang" er blot nogle af dem. Han er i dag bedst kendt for sin stemningsfulde naturlyrik fra og om den vestjyske hede, men han var ogsĂ„ i hĂžj grad en politisk forfatter, og arbejde, landskab, arv og miljĂž var alle vigtige komponenter i hans beskrivelse af almuens undertrykte tilvĂŠrelse og trange kĂ„r. Disse temaer gjorde ham til en del af det, der litteraturhistorisk kaldes det folkelige gennembrud – en bevĂŠgelse, der ogsĂ„ tĂŠller forfattere som Johannes V. Jensen og Martin Andersen NexĂž. Jeppe AakjĂŠrs forfatterskab spĂŠnder vidt indenfor genrer som digte, romaner, noveller, skuespil, artikler, taler og diverse udgivelser om lokalhistorie, og han er kendt for sit letforstĂ„elige sprog og for undertiden at skrive pĂ„ dialekt.