Ontdek hoe de Tachtigjarige Oorlog Nederland vormgaf: tijdloze themas, persoonlijke verhalen en historische gebeurtenissen komen tot leven in dit indrukwekkende boek.
‘80 jaar oorlog’, van Gijs van der Ham en met bijdragen van anderen is een boek gebaseerd op verhalen uit de gelijknamige NTR-serie en de tentoonstelling in het Rijksmuseum, en vertelt
het verloop van de oorlog aan de hand van tijdloze thema’s, objecten die een rol speelden in het conflict, kunstwerken en persoonlijke getuigenissen. Op verrassende – en soms schokkende – wijze laat het boek zien hoe onderwerpen als tolerantie, godsdienstvrijheid, zelfbeschikkingsrecht en identiteit een cruciale rol speelden in het ontstaan van het huidige Nederland en België.
Er zijn talloze verhalen te vertellen over de Tachtigjarige Oorlog (1568–1648. Verhalen over glansrijke overwinningen en tactische meesterzetten, maar ook over wapengekletter, vluchtelingen en terreur. Begrippen als de Beeldenstorm, het Leidens Ontzet, de slag bij Nieuwpoort en namen als Alva, Van Oldenbarnevelt en Piet Hein zijn in het nationaal geheugen gegrift. Maar hoe zijn deze gebeurtenissen en personen met elkaar te verbinden,en waarom is dit conflict nog steeds van belang? ’80 jaar oorlog’ geeft antwoord op deze vragen.