(0)

Aabenraa i gamle dage

E-book


Bliv af forfatteren guidet gennem historiske fortÊllinger fra Aabenraa i gamle dage fra omkring 1200-tallet og frem til i dag. Fornem den fÞlelse, som den rejsende i 1800-tallet beskrev, da han pÄ toppen af Arnsbjerg for fÞrste gang sÄ Byen med dens huse og rÞde tage, med dens lille spidse kirketÄrn, med dens gamle slot, liggende fredfyldt ved fjorden 
!

LĂŠs om byens udvikling fra dengang, den blev kaldt OpnĂžrĂ„ – Openroe – Apenrade frem til i dag, hvor byen hedder Aabenraa. Der fortĂŠlles om mĂžlledrift, teglbrĂŠnding og ikke mindst om byens stolte sĂžfartstraditioner. LĂŠseren guides gennem historien fra byens ”sĂžndre port” og frem til ”nĂžrre port” med afstikkere ad Slotsgade, som er en af de ĂŠldste og mest spĂŠndende gader i Aabenraa by og pĂ„ kong Christoffers foranledning blev etableret ca. 1252, og videre ud til Brundlund Slot. Der er ogsĂ„ fortĂŠllinger om nogle af byens gamle udflugts- og traktĂžrsteder, Cecillielyst, Sommerlyst, Eliselund osv. OgsĂ„ den mere grumme del af byens historie omtales – nemlig bl.a. bĂžddelens arbejde og pligter.

Bogen er sat sammen af forfatterens fortĂŠllinger under de guidede ture gennem byen i sommermĂ„nederne samt fra de hyppige foredrag, der er afholdt gennem Ă„rene – god fornĂžjelse!

Uddrag af bogen

År 1335 fik Aabenraa sin stadsret. Dvs. retten til at kalde byen for kĂžbstad. Men som boplads er byen dog af langt ĂŠldre dato, idet man antager, den omkring Ă„r 800 er opstĂ„et som fiskerleje for enden af den brede og dybe fjord. Da bopladsen i den tidlige middelalder bredte sig til den nuvĂŠrende ”MĂžlleĂ„â€, kaldte byen sig dengang for ”OpnĂžr-Ă„â€, som med tiden blev til Openroe.

Aabenraa har tilbage i 1500-tallet omfattet cirka 108 husstande, og hvis man antager, at hver husstand med tyende (tjenestefolk) gennemsnitligt har vÊret pÄ 6-7 personer, har det samlede indbyggertal dengang vÊret omkring 600.

Jeg vil nu tage dig med, kĂŠre lĂŠser, pĂ„ en ”guidet tur” gennem byens historie fra syd til nord, omhandlende hvad jeg personligt synes har vĂŠret spĂŠndende at fremhĂŠve og fortĂŠlle om. Det har ikke vĂŠret muligt at fĂ„ samtlige gode historier med i min fortĂŠlling, men jeg hĂ„ber dog, at jeg skaber et godt billede af Aabenraas historie fra de ”gode gamle dage”. Jeg vil undervejs i min fortĂŠlling benytte nogle fĂ„ sĂžnderjyske udtryk! Men hĂ„ber dog, at ikke-sĂžnderjyder alligevel forstĂ„r sammenhĂŠngen. Turen starter i byens sydende!

Om forfatteren

Niels Christian Nielsen elsker lokalhistorie. Og det har han gjort, nĂŠsten sĂ„ lĂŠnge han kan huske tilbage. Han oprettede i januar 2014 Facebook-gruppen ”Aabenraa i gamle dage”, som fra dag Ă©t var en stor succes. Er derudover en flittig benyttet foredragsholder samt afholder ogsĂ„ guidede byture, hvor der fortĂŠlles om Aabenraa i gamle dage. Niels Chr. Nielsen har gennem Ă„rene skrevet mange indlĂŠg i lokale aviser, og det er bl.a. disse indlĂŠg med billeder, der er blevet til udgivelse i bogform.