(1)

Barakkerne : Min danske og tyske barndom i efterkrigstidens Flensborg

E-book


Handlingen foregÄr efter 2. verdenskrig i en barak i udkanten af Flensborg. Det var en blandet dansk og tysk verden, hvor forfatteren hjemmevant svÞmmede rundt i bÄde den tyske og den danske kultur.

Barakken var en kvindeverden, og nÊsten alle kvinderne var enker, der brugte al deres tid pÄ at skaffe mad til deres bÞrn og sig selv. De fÄ mÊnd, der lidt efter lidt kom hjem fra krig og fangenskab, var fuldstÊndig Þdelagte af krigen og ikke noget forbillede for barakkens drenge, der fulde af energi og livslyst mÄtte finde deres egen mÄde at hÄndtere tilvÊrelsen pÄ.

Han gik i dansk skole, hvor nogle af lĂŠrerne havde vĂŠret tyske soldater under krigen. De var alle markante personligheder og havde klaret sig igennem krigen uden at miste deres menneskelighed.

Forfatteren dumpede i 1. klasse i den danske skole, fordi han ikke havde nÄet at lÊre at lÊse i 1. klasse. FÞrst nogle Är senere lÊrte han - ved et rent tilfÊlde - at lÊse. Derefter kastede han sig med stor iver over hver en bog, han kom i nÊrheden af.

Moderen var et typisk barn af denne dansk-tyske verden. Krigen og efterkrigstiden havde traumatiseret hende, sÄ hun til sidst ikke kunne mere. Det kom til at sÊtte sit prÊg pÄ forfatterens opvÊkst.

Uddrag af bogen:

Da hr. og fru Jensen flyttede ind i barakken, havde de allerede vĂŠret medlem af det danske mindretal i nogle Ă„r, og bĂžrnene gik i dansk skole.

Fru Jensen nÄede at fÞde ikke mindre end 6 bÞrn, og vi plejede at sige, at bÞrnene blev ringere og ringere og dummere og dummere. Men det passer nok ikke. Det var derimod tydeligt, at hele familien blev fattigere og fattigere. Dette skyldtes forÊldrenes dovenskab, for det var almindelig kendt i barakken, at de to gamle lÄ i sengen det meste af dagen. De havde bekendtgjort, at de begge led af kredslÞbsforstyrrelser, og at de derfor var tvunget til at ligge i sengen. En lidt mÊrkelig begrundelse, men de var overbeviste om, at sygdommen kun kunne bekÊmpes ved, at de bevÊgede sig sÄ lidt som muligt.

Om forfatteren:

Rolf Erbst er fĂždt i Flensborg i januar 1946. Han gik i dansk skole, og efter endt skolegang havde han forskellige ufaglĂŠrte jobs. Han har bl.a. arbejdet i Flensborg, KĂžbenhavn og Bayern, og som 19-Ă„rig rejste han ud i verden og arbejdede 2 Ă„r i Afrika.

Efter Afrika gik han to Är pÄ studenterkursus i Odense, hvor han mÞdte Annemarie, som han senere blev gift med. Efter studentereksamen i 1970 lÊste han pÄ KÞbenhavns Universitet, hvorpÄ han i henved 30 Är arbejdede som gymnasielÊrer i KÞbenhavn, pÄ Fyn og pÄ FÊrÞerne. Rolf Erbst har udgivet en rÊkke lÊrebÞger til gymnasiet og hf og produceret hjemmesider med undervisningsmaterialer.

I dag er han gÄet pÄ pension, men stadig aktiv, og i forÄrssemestret 2011 underviste han i engelsk som frivillig pÄ en Grundtvig-inspireret hÞjskole i Indien (Mitraniketan, Kerala). Rolf Erbst udfÞrer stadig nogle jobs for det fÊrÞske undervisningsministerium.