(1)

Bladguld

E-book


Bladguld er fortÊllingen om det forgangne tiÄrs udvikling. Omkring Ärtusindskiftet blev globaliseringen en realitet. Tidligere havde globalisering vÊret en slags modeord, men mest af alt var det en abstrakt stÞrrelse, som efter al sandsynlighed ville tegne fremtidens verden. Mads Holger fortÊller her sin egen historie som reprÊsentant for den fÞrste generation, for hvilken globaliseringen blev virkelighed. SÄledes foregÄr hovedparten af bogens handling i udlandet, eksempelvis i Moskva, Sydafrika, Dubai, Bahrain, Syrien og Istanbul, for blot at nÊvne nogle fÄ steder.

Et vÊsentligt tema er sÄledes forskellene mellem det store udland og Danmark. Et andet tema angÄr tiden, for mens dette Ärhundredes fÞrste Ärti bÞd pÄ en kolossal Þkonomisk velstand, sÄ fulgte kulturen aldrig med. Derfor blev 00'erne med rette betegnet som kulturlÞse. En polarisering bestÄr derfor i dagens Danmark mellem typisk borgerligt sindede med prÊference for 00'erne og mere venstreorienteret sindede med kulturel prÊference for de foregÄende Ärtier. Det blev altsÄ et valg mellem en forÊldet kultur eller ingen kultur. LÞsningen blev for de flestes vedkommende enten at hÊnge fast i fortidens modkultur eller at overgive sig til nutidens ÄndlÞshed.

Sidst, men ikke mindst, er der fokus pÄ dansk presse, rampelys, smukke kvinder, rÞverhistorier og vellevned. Der optrÊder ogsÄ indtil flere zigeunere i handlingen.

Uddrag af bogen:

"En ny klasse var opstĂ„et dengang, folk var kommet til penge, for hvilke de var gĂ„et ud og havde kĂžbt sig et klaver, pĂ„ hvis tangenter de havde lĂŠrt deres dĂžtre at spille. SĂ„ledes var Chopin,- Hegel og Goethe dukket op i Europa, men herhjemme ogsĂ„ OehlenschlĂ€ger, Eckersberg, Kierkegaard, H.C. Andersen og B.S. Ingemann. I denne omgang var det indtil videre kun blevet til Puff Daddy, silikonepatter og fladskĂŠrme. Det havde ikke omsat sig kulturelt. Fra politisk side havde man kun vĂŠret ambitiĂžs med svampen ikke med kridtet, og der var noget nĂŠsten tragikomisk over folk som JĂŒrgen Habermas, der havde udtalt, at vi nu ikke lĂŠngere levede i postmodernismens periode, men i efterpostmodernismens. Noget kunne vel vanskeligt vĂŠre slut, fĂžr noget andet var begyndt. Det var problemet: En umĂ„delig vilje til at lĂŠgge afstand til fortiden, men absolut ingen interesse i at risikere noget nyt, hvorfor vi ikke kom nogen vegne."

315 sider.

Om forfatteren:

Mads Holger er fÞdt i efterÄret 1977 i KÞbenhavn. Han er uddannet BA i teologi fra KÞbenhavns Universitet og har siden 1996 arbejdet som skribent pÄ flere aviser og magasiner.

I dag arbejder han som fast skribent pÄ Berlingske Tidende, samt som studievÊrt pÄ Radio24syvs eksistentialistiske debatprogram "Skriftestolen".

Han har tilbragt en stor del af sit voksenliv i udlandet, navnligt i den arabiske verden og i Rusland.

Dette er hans tredje roman.