'De berg van licht' is een enorm zinnelijke en rauwe roman van Louis Couperus en geplaatst in de tijd van de Romeinse heerschappij. Bassianus, hoogpriester van de zon, weet met zijn rituele dans duizenden mensen in vervoering te brengen. Wanneer hij terugkomt in Rome wordt hij tot Keizer Antonius benoemd, heerst hij over het Romeinse Rijk en waant hij zichzelf de incarnatie van god Helegabalub.
Waar de heerschappij begon met plezier, keert na drie jaar het volk zich tegen de Keizer. In de roman brengen de twee mannen, de één het mythologische en de ander het historische gestalte, een tijd van genot, waanzin en plezier, maar vinden daarin uiteindelijk hun eigen ondergang.
Louis Couperus (1863-1923) is een van de belangrijkste auteurs uit de Nederlandse geschiedenis die voornamelijk bekend werd door zijn psychologische romans ‘Eline Vere’ (1889), ‘Noodlot’ (1890) en ‘De stille kracht’ (1900). In zijn romans, die tot op de dag van vandaag nog populair zijn en worden geprezen, schetst Couperus een realistisch beeld van wat er speelde in de Nederlandse samenleving aan het eind van de negentiende eeuw.
Zo werd ‘De stille kracht’ verwerkt tot een televisieserie in 1974, die door miljoenen mensen werd bekeken. In 2015 maakte Ivo van Hove ook een interactieve theatervoorstelling van deze klassieker. Een ander werk, ‘Noodlot’, werd getransformeerd tot televisieserie met niemand minder dan Jeroen Krabbé, Walter van der Kamp, Lex van Delden en Linda van Dyck in de hoofdrollen.