I bind 5 af Beretning fra det 20. århundrede holder Grete og Kurt bryllup, og Frederik finder sig en norsk jente. På gymnasiet bliver der i frikvartererne røget og diskuteret jazz, dyrket kærester eller spejdet efter nogle. Det nystartede elevråd tager kampen op mod rektors enevælde. Kristian inviteres til fødselsdagsfest hos Frans og får om natten besøg af hans lillesøster, Bibbi. Bandet gennemgår en rivende udvikling. Arne anskaffer sig en håndbygget banjo, Kristian en kornet, Mikael en ny klarinet, og en bassist melder sig, der spiller de rigtige toner. Kristian deltager i skolekomedien og får et kærestetilbud fra stykkets kvindelige stjerne. Under sommerens hedebølge optræder bandet på stranden og til private fester, og Kristian begynder at få tag på det med at improvisere, men ikke på pigerne, hvor han må se sig slået af Flemming, der vinder i konkurrencen om den samme pige, hvorved deres venskab sættes på en prøve.
Uddrag af bogen
– Er du slet ikke glad for at se mig?
– Jo.
– Men hvad er der i vejen? Er du ikke rask?
Hun har stadigvæk ansigtet vendt mod bogen. Underbenene foretager bevægelser, løftes og sænkes, løftes og sænkes. Hun er i lange bukser. Usædvanligt. Han har altid kun set hende i nederdel. Og hun har fortalt ham at hun foretrækker at gå i kjole. Og det er også det der passer bedst til hende. Sød og pigelig. Fletninger og det hele.
Hun er langbenet, lægger han mærke til. Slank, men figuren er pæn. Lille rund numse og smal talje. Så vider kroppen sig gradvis ud opefter til skulderbladene og skuldrene. Fletningen forsvinder bag højre side af halsen. Han kan se konturerne af hendes venstre bryst. Aldrig har han elsket hende så meget.
Om forfatteren
Bjarne Gertz, cand. mag. i engelsk og latin, tidligere amanuensis, kandidatstipendiat, gymnasielærer, bibliotekar, jazzmusiker, m.m., oversætter af Shakespeare og andre elizabethanske sonetdigtere, forfatter til romaner, skuespil, noveller, samt en romanserie om arbejdersønnen Kristian, der bliver akademiker, en personligt fortalt historie om Danmark og danskerne fra besættelsestiden til halvfemserne