(0)

Den siste greken

E-book


Aris Fioretos nya stora roman Den siste greken spÀnner över mÄnga lÀnder och generationer. Smyrna 1922, Makedonien 1943, Sverige 1967. Hans portrÀtt av Jannis Georgiadis skildrar gÀstarbetarens lycka och förbannelse. Det Àr lekfullt och gripande, med ett överdÄd av bitterljuva hÀndelser.

Möt Jannis Georgiadis - leende, muskulös och med Robert-Mitchum-grop i hakan. En vinterdag 1967 kliver han in pÄ den kirurgiska mottagningen i Kristianstad, och blir kvar i Sverige. Vi fÄr trÀffa honom som plattfotad son och drömsk herde, som byggherre, make och far, men Àven som bilist pÄ E70 utanför Zagreb en blytung novembereftermiddag. Han visar sig spela krocket som en (halv) gud och veta det mesta om vatten i dess olika former.

Bakom portrÀttet stÄr den fiktive berÀttaren Kostas Kezdoglou. I ett hundratal tablÄer redogör han för den grekiska diasporan frÄn branden i Smyrna 1922 till 60-talets gÀstarbetare.* Men varför skriver han pÄ registerkort? Och varför en biografi över vÀnnen Jannis? Den siste greken visar sig vara en berÀttelse om kÀrlek, vÀnskap och svek. Och förstÄs om greker som alltid Àr "goda för en överraskning i sista sekunden" ...

Den siste greken ** portrÀtterar en mÀnniska som anser sig bestÄ av andra mÀnniskor. Det har blivit en gripande skildring av migrationens lycka och förbannelse, om löften, lÀngtan och sparvars vingdarr. Kort sagt: en roman om Àventyrliga hjÀrtan.

* Noga taget rör det sig om ett supplement till den omtalade Encyklopedin över utlandsgreker, utgiven pÄ Diaspora Press frÄn 1928 och framÄt.

** Baserad pÄ en osann historia.