(0)

Den umistelige ytringsfrihed

E-book


Det er ikke ligegyldigt, om mennesker har nogle fundamentale rettigheder, der ikke uden retslige konsekvenser lader sig trÊde under fode. Enten har mennesker rettigheder, der ikke uden strafferetlige konsekvenser kan krÊnkes, eller ogsÄ har mennesker ikke sÄdanne rettigheder; er det sidste tilfÊldet, Äbnes der for vilkÄrlig behandling og undertrykkelse af mennesker.

Menneskerettigheder aktualiseredes isÊr efter Anden Verdenskrig og nazismens forfÞlgelse af og drab pÄ ikke mindst jÞder, men derudover ogsÄ pÄ svage og 'unyttige' medborgere som psykisk syge samt pÄ politiske modstandere. Ydermere stod drab pÄ gamle, ligeledes uarbejdsdygtige og af den grund 'unyttige' medborgere i Nazityskland formodentlig pÄ nazisternes program ved krigens ophÞr.

I bogen sÞges det pÄvist, at ytringsfriheden har et fundament i virkeligheden, der i afgÞrende grad er uafhÊngigt af sociale og kulturelle konstruktioner eller overleverede forestillinger. Menneskerettigheder generelt vil, i egenskab af ytringsfrihedens uomgÊngelige grundlag, gennemgÄende indgÄ i og blive belyst kritisk igennem analysen.