(49)

Det er kvinder som mig, de kalder ofre

audiobook & e-book


Razan Haugaard blev som kun 13-Ă„rig gift med en kurdisk frihedskĂŠmper. Hun mĂ„tte forlade sin hjemby i Irak og flytte til hans tilhĂžrssted i bjergene. Her fĂžder hun sit fĂžrste barn. Men kort efter mĂ„ den lille familie flygte, fordi Saddam Husseins tropper efterstrĂŠbte kurderne. De kommer fĂžrst til fods til Iran, hvor deres andet barn bliver fĂždt, og senere ved hjĂŠlp af menneskesmuglere til Europa – til NykĂžbing Falster.

For Razan var en stor lykke at komme til Danmark. Hun lÊrte hurtigt sproget, kom i skole og begyndte at uddanne sig. Det var svÊrere for hendes mand. Han trivedes ikke med den udadvendte kone, og deres Êgteskab udviklede sig efterhÄnden til et mareridt.

Parret bliver skilt og Razan begynder for alvor udvikle sig som menneske. Hun bliver bÄde gift, mor og skilt igen og ligner pÄ den mÄde mange af de danske kvinder, hun omgiver sig med. Men hun bÊrer pÄ en tungere bagage end de fleste. Bogen fortÊller om flugt, kÊrlighed, svigt, sorg og familie samt om at stÄ delt mellem to kulturer.

Razan arbejder i dag selv med at integrere flygtninge- og indvandrerkvinder i det danske samfund. At bruge sine egne erfaringer og sin stĂŠrke livskraft til at hjĂŠlpe andre kvinder er i dag Razans store glĂŠde.


Narrator: Iben Dorner
Duration: